Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

posiadam akwarium 325L, 130x50x50

w akwarium zrobil sie maly dworzec i trzeba jakos zredukowac

obecnie plywa tam:

12 Yellow'kow - 7samcow, 5 samic

9 Maingano - 4 samce, 5 samic

8 Placidochromis'ow blue otter, 2 samce, 6 samic

Najwieksze sztuki Maingano i Yellow'ow maja kolo 10cm, Placek kolo 12cm

Nie mam pomyslu jak zredukowac, juz pomijajac co zrobic z rybami "niepotrzebnymi".

Doradzcie jakie haremy potworzyc. z gory dzieki

Opublikowano

Ostatnio zaczely sie lekko przeganiac, jest 1 maingano mocno zdominowany, ogolnie o dziwo calkiem spokojnie, ale to mzoe byc cisza przed burza wiec prosil bym o doradzenie jak zredukwoac :)

Co do Plackow, jezeli nawet faktycznie by rosly ponad 20cm (ciezko mi sie narazie zgodzic bo widzialem wiele razy dorosle osobniki) to i tka problemem jest co z Plackami zrobic, mialem w pewnym sensie kupca, ale niestety 1 wybarwiony samiec zaginal w akcji przez co Placki zostaja u mnie.

Opublikowano

faktycznie kongo masz niezłe szczególnie biorąc pod uwagę przewagę samców.co do yellow to ja niestety ma braki wsród samców i gdybysmy mieszkali blisko ze 2 mógłbym przyjąć :D

Opublikowano
Agresja się lepiej rozkłada na takiej liczbie samców....

Czyżbyś zapomniał że powinno być odwrotnie tzn.więcej samic od samców.Zredukowałbym do 1+4 bo przy dwóch samcach(2+5) taki układ może długo nie "pociągnąć".

Opublikowano
Agresja się lepiej rozkłada na takiej liczbie samców....

Czyżbyś zapomniał że powinno być odwrotnie tzn.więcej samic od samców.Zredukowałbym do 1+4 bo przy dwóch samcach(2+5) taki układ może długo nie "pociągnąć".

Teoretycznie niby tak,ale już ktoś na forum pisał,że z tych zasad nie korzysta i ma spokój w akwarium,trzymając lekką przewagę samców nad samicami,lub 4+4 np :wink: