Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Borykam się z małym problemem, a mianowicie chodzi o niezbieranie odchodów przez mechanika.

Na pierwszym zdjęciu widać maskownicę i wlot wody do niej.

zdjcie061e.th.jpg

Na drugim zaznaczyłem na czerwono miejsca zbierania się odchodów ryb, na żółto miejsce wylotu wody z filtra (deszczownica).

zdjcie063z.th.jpg

Co mógłbym zrobić aby nieczystości były zbierane przez mechanika? Może i ten głaz obok maskownicy przeszkadza w cyrkulacji wody, ale dla testu "przeniosłem" nieczystości blisko wlotu wody w maskownicy i tam też leżały w miejscu....

Akwa 112l profil, filtr wydajność - 650l\h.

Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Skieruj wylot filtra wzdłuż tylnej szyby(bez deszczowni),wtedy woda będzie powracać przy przedniej szybie.Druga opcja to dołożenie niewielkiego cyrkulatora,chociaż w tak małym baniaku chyba większego sensu to niema.

Opublikowano

Filtr mechaniczny nie ściągnie ci samoistnie wszystkich brudów z podłoża z racji zawirowań.

Może jakiś mały cyrkulator (strumień bezpośredni, z odbicia...) zdmuchujący z tych miejsc w stronę poboru wody...lub zamontowanie poboru wody (i zamaskowanie) w miejscu największej koncentracji zanieczyszczeń....

Ułożenie inaczej skałek powodujące zbieranie się brudu w pobliżu poboru....

Dużo kombinacji cie czeka, minus piasku i to białego.

Opublikowano

A ja powiem, że dołożenie cyrkulatora nawet w niedużym baniaku ma sens. Tyle że wtedy musisz zrobić sobie drugą maskownicę właśnie na ów cyrkulator. U mnie też sam mechanik nie dawał rady i też zbierał mi się syf w akwa. Dołożyłem cyrkulator i jest o niebo lepiej - teraz odchody zbieraja mi się tylko w jednym miejscu, za największym kamieniem... minuta odmulania co kilka dni i syfu nie widać wcale. A tak na marginesie - trochę mały masz ten otwór w maskownicy. Ja w swojej maskownicy, za którą jest mechanik mam 3 otwory - każdy o wymiarach kilkanaście x kilkanaście cm.

Opublikowano

Myślałem o cyrkulatorze i chyba go wybiorę, teraz pozostaje znależć miejsce i go zakryć, ale najpierw trzeba będzie przeprowadzić test no i chyba powiększę otwór w maskownicy. Jeśli ktoś ma jeszcze pomysł to z ciekawością poczytam.

Pozdrawiam