Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeśli nie chcesz styropianu, bo on faktycznie czasem sie skubie to użyj pianki - tej sztywnej pod panele podłogowe. Grubość około 5 mm (weź tą grubszą) - masz w kolorach szarym, zielonym, ciemnozielonym, pomarańczowym itp.

Napowietrzacz nie jest potrzebny na codzień. W normalnie funkcjonującym akwarium można go zamontowac jak komus się podoba.

Ale warto mieć choć mały brzęczyk w szafce dla sytuacji kłopotliwej. Albo by przewietrzyc wodę w wiaderku itp.

Opublikowano
To nie jest mit.

Deszczownia wytworzy więcej zawirowań i drobnych pęcherzyków powietrza niż jeden wartki strumień z filtra "poruszający wodę".

Owszem, lecz przyznasz, że deszczownia "świeci" w akwa.

Opublikowano

Masz na myśli to, że jak jest dużo pęcherzyków to odbijają światło i "szpecą" wygląd?

A co za problem ustawić sobie? Możesz nie tylko obracać ale i przemieszczać pion poziom lub ustawić w pionie.

Możliwości jest sporo.

Ja ustawiłem tak że wytwarza małą ilość i nie szumi,żaden problem.

A ogólnie dostarczanie tlenu w tej postaci w naszym przypadku jest dość istotne, nie ma roślin,a bakterie sporo go zużywają.

Co ważne deszczownia wytworzy dużo i rozproszy strumień na większa powierzchnie.

Opublikowano

Oj nie. Mam na myśli to, że deszczownię widać pod lustrem wody. Jak z kolei dasz ją nad taflę, to szumi.

Po co kombinować, skoro możemy to zastąpić wylotem z filtra wew ?

Opublikowano

Nie wiem jak umieszczasz że widać , u mnie pokrywa maskuje, czyli osłania troszkę poniżej poziomu wody w akwarium.

Zresztą wszystko da się zamaskować w naszym przypadku tła skalno-kamienistego.

Ja w każdym razie uważam że deszczownia jest najlepszym rozwiązaniem dającym zysk podwójny przy zastosowaniu.

Ale...nie zupełnie koniecznym w przypadku małej obsady i w tym momencie się z tobą zgadzam.

Opublikowano

Dobra zastosuje sie do Waszych rad. Nie bede chyba dawal napowietrzacza . :mrgreen: . I jeszcze jedno pytanko:

- Czy mata nie bedzie wypuszczac zadnych zwiazkow chemicznych ????

Opublikowano

Ehh Nuroslawie, gdyby to tak bylo... pracuje z tym i uwierz, nie kazda sie nadaje. Niektore smierdza gazem inne jeszcze innymi substancjami. Uwierz- nie kazda. Proponuje powachac przed zakupem :o

Opublikowano

no to miałem szczęscie, wszystkie były normalne :) tj. nie pachnialy, nie smierdziały, po moczeniu w wodzie nic sie nie działo. dafnie zyja itd.