Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,czy ten własnie filtr może pracowac bez obudowy?tak zeby byla sama gąbka?Czy filtr wtedy nie pracuje lepiej?Widziałem gdzieś na forum że tego typu filtry ktoś przerabiał zeby uzyskać wieksza wydajność,może wiecie coś na ten temat??

pozdrawiam.

Opublikowano

Po pierwsze należy się zastanowić czy Fana3 można nazwać filtrem.

Po drugie - czy może pracować - owszem, może, lecz nie wiem czy wyniki będą lepsze. Oryginalna pokrywa na gąbkę posiada otwory w dolnej części, co za tym idzie, cała siła ssania, skupia się właśnie tam. Jeżeli odepniesz pokrywę, siła ssania przełoży się tylko na górną część. Podejrzewam, że z efektem podobnym, lub co gorsza, mizerniejszym. Za cenę Fana3 kupiłbyś at-203+gąbka i byłoby o niebo lepiej.

Stuningować Fana - hmm.. można by było zrobić rurkę zasysającą diy z jakiejś małej rurki o małej średnicy, zrobić ze sto dziur wiertłem 3mm i zaślepić spód rury ssącej.

Opublikowano

Tylko ja nie stoje przed decyzja kupna filtra,tylko taki juz posiadam,i chce z niego otrzymac najwiecej jak sie da.Dlatego pytam,bo widziałem w DYI wątek dotyczacy ulepsznia tych filtrów,a to czy one moga sie nazywac filtrami czy nie...to kwestia czy maluch to auto czy nie.

Dzis wyjałem filtr do czyszczenia i byl wlasnie brudny tylko u góry mimo ze byl caly czas w obudowie.

Opublikowano

Dzis wyjałem filtr do czyszczenia i byl wlasnie brudny tylko u góry mimo ze byl caly czas w obudowie.

Więc sam sobie odpowiedziałeś - głowica jest na tyle słaba, by zaciągnąć cokolwiek dołem, gdyż cała siła ssania ulega rozpadowi już w górnej części.

Opublikowano

Może sie nie znam,ale wydaje mi sie że poprostu w obudowie jest na tyle wolnego miejsca,że wszystkie nieczystości gromadza sie wlasnie u góry,przypomne tylko że wloty wody w obudowie sa tylko u dołu.Wiec głowica nie jest za słaba,tylko najwiekszy ciąg jest u góry filtra,a może sie myle??

Opublikowano

Po części masz rację. Lecz logiczne jest chyba, że gdyby ta głowica była 3x mocniejsza. to zbierałaby na całej powierzchni gąbki. Tak czy siak, spróbuj tego dija, o którym wspomniałem.