Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbliżam się powoli do zakupu baniaka 450l 150x50x60 i chciałbym już zacząć gromadzić sprzęt.

Filtr wewnętrzny: wybrać polecany zazwyczaj atman 203 (2000l/h) czy Weipro TC-3500 (3500l/h). Czy ten weipro nie zrobi za dużego młyna? Który z nich jest cichszy? Zaznaczam że lubię nadfiltrację i bardzo nie lubię zalegających kup. Po obecnym baniaku zostanie mi też resun B-1000 (1000l/h). Czy może mi się przydać do nowego zbiornika?

Cyrkulator- nigdy nie miałem z nimi do czynienia, ale pewnie dobrze się sprawdzi do przegonienia kup w stronę filtra. Ze względu ograniczonych funduszy w grę wchodzi tylko firma jvp. I teraz zdaję się tylko na Was który wybrać: pojedyńczy jvp-102 (5000l/h), podwójny jvp-201 (6000l/h), czy jvp-202 (12000l/). Proszę użytkowników o wypowiedzenie się jak to z ich mocą, czy dobrze się sprawdzają, czy 12000 nie będzie za mocny? Na dnie będzie głównie piach kwarcowy pomieszany z dość drobnym żwirem i nie chce żeby mi to wszystko latało, ale żeby obieg wody był spory.

Z góry dzięki za wszystkie sugestie.

Opublikowano

jvp 202. Miałem go w 450l. i było super. Jeden wylot na obieg, drugi na tafle. Pamiętaj, że cyrkulatory mają dużą średnicę wylotu, więc pralki nie zrobi, a dno będzie ładnie pozamiatane. Do tego at203 i będzie akuratnie. Możesz spróbować z tym Resunem co masz, może być tak, że wystarczy, ponieważ cyrkulator będzie pchał nieczystości w jego stronę. Więc duża gąbka i powinno wystarczyć.

Opublikowano

Przez dość długi czas miałem kombinację AT-203+jvp202(2x6k).Teraz narurowce wspiera jvp202 i jestem zadowolony z tej kombinacji.Przy odpowiednim ustawieniu cyrkulatora nie będziesz miał problemy typu zdmuchiwania piachu.Pralki też niema,ryb nie zdmuchuje :P Dodam że mam taki sam zbiornik.

Opublikowano

sry ze podepne sie pod temat a gdzie umieszcza sie taki cyrkulator, zakladam ze po przeciwnej stronie od wewnetrznego, i jak takie ustrojstwo jest duze

Opublikowano

Dokładnie. Na przeciwnej ściance filtra wew. A wielkość zależy od modelu, jvp 202 ma pewnie z 15x12x7 cm. Strzelam wymiarem z pamięci, lecz musisz wziać pod uwagę, że on jest naprawdę mocny. A np. jvp 6000 l/h ma tylko jeden wylot więc jest już połowę węższy.

Opublikowano

Jeśli chodzi o filtr wewnętrzny to pracuje u mnie w 500-setce weipro 3500.Na początku troszkę mruczał,lecz teraz jest cichy.Atmana 203 miałem w kubełku diy.Osobiście na weipro nie mogę biadolić,bo jest dobrym filtrem,choć zmieniam filtrację mechaniczną na narurową z pompa co.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam wszystkich doświadczonych:)

Właśnie kupiłem JVP-202 i umieściłem go chyba w niewłaściwym miejscu bo słabo kupkami operuje. Dokładniej opisując to zaraz przy tle u góry ułożone pionowo(czyli jeden wyżej drugi niżej) obok zaś znajduje się rurka zasysająca kupska z nad dna. Jedna turbina skierowana ku górze druga wzdłuż tylnej ściany ku dołowi skierowana. Jak były obie skierowane w dół też szału nie było.

Czy może przy dnie usadowić cyrkulator i zasłonić kamieniami?

Jak macie jvp własne osadzone i ukierunkowane?

Pozdrawiam

Wyszło szydło z worka i się okazało że dyby przysłali mi JVP-201 zamiast 202 no raczej mała różnica jest bo tylko 100%:( ale mnie wkur... wzięła, ciekawe kto zapłaci za przesyłki, bo zamiast przy kurierze przeczytać dokładnie jaki model w kartonie to patrzałem czy całe i zdrowe tylko i czy wszystko jest.

• 6 lat później...