Skocz do zawartości

Jaki zbiornik do szafki (DIY) 170x100x60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1.Kup maksymalny filtr kubełkowy na jaki cie stać, bo jak sądzę nie będziesz robił własnej filtracji .

na kubel mam przygotowane 500 zl i w tej kwocie musze sie zamknac. Aczkolwiek jestem w stanie zrezygnowac z cyrkulatora na rzecz filtrow czy to kubla czy wewnetrznego. A gdy mowa o wewnetrznym czy wystarczy jeden czy zastosowac dwa?

Nie sądze aby kolega (autor tematu) chciął ruszyć w prace ręczne i samemu sobie robić całą filtracje.

No chyba że się w tej ocenie mylę.

Wnioskuje ze chodzi o SUMP`a, wiec tego rozwiazania nie biore pod uwage ze wzgledu na wilgoc. Szafka, ktora zbudowalem, wykorzystywana jest do przechowywania ciuchow zony (kompromis na jaki musialem sie zgodzic przy tak duzym akwarium:)), caly srodek szafki przeznaczony jest na wyposarzenie akwarium

Przy ewentualnych kłopotach z utrzymaniem niskiego stężenia no3 w zupełności wystarczy hydroponika.
Ze wzgledow estetycznych (znowu zona sie klania :D ) tez nie biore tego pod uwage

post-9854-146957125864_thumb.jpg

post-9854-1469571258731_thumb.jpg

post-9854-14695712587717_thumb.jpg

Opublikowano
Przy ewentualnych kłopotach z utrzymaniem niskiego stężenia no3 w zupełności wystarczy hydroponika.

Ze wzgledow estetycznych (znowu zona sie klania ) tez nie biore tego pod uwage

Trochę dziwne,bo imo kwiaty nad akwarium prezentują się okazale :wink:

Opublikowano

Trochę dziwne,bo imo kwiaty nad akwarium prezentują się okazale :wink:

Tak tylko moja zona uwaza zw kwiaty to tylko ciete w wazonie zadne inne. w mieszkaniu oprocz cietych nie ma wcale kwiatow :) nawet sztucznych

Troche pogrzebalem, poczytalem i cos takiego wymyslilem:

1. Kubel - ATMAN cf-1200 lub JBL CRISTALPROFI e1500

2. Wewnetrzny WEIPRO TC 3500 lub AT-306 2000L/H tylko do niej jeszcze gabke nalezaloby skabinowac lub SERA F1200

3. Cyrkulator JVP 201

4. Grzalki 2xAQUAEL AQn 200 (200W)

Co o tym myslicie? Sprawdzi sie w akwarium?

Opublikowano

Grzalki to sobie w ogole odpusc. W takich duzych akwariach IMHO sa praktycznie w ogole nie potrzebne.

Filtry, pompy i inne urzadzenia generuja tyle ciepla ze taki baniak predzej trzeba chlodzic niz podgrzewac.

U mnie przez ostatnie pol roku grzalka wlaczyla sie tylko pare razy - przy tych najwiekszych mrozach.

IMO na wszelki wypadek kup sobie jakas jedna 50W albo na razie daj spokoj...

Tak tylko moja zona uwaza zw kwiaty to tylko ciete w wazonie zadne inne. w mieszkaniu oprocz cietych nie ma wcale kwiatow :) nawet sztucznych
bleeee..... :wink:
Opublikowano

Zasadność stosowania grzałki można ocenić znając temp. w mieszkaniu kolegi który zadał pytanie, tak z sufitu nie mówcie, że nie bo ja nie mam. IMO warto mieć żeby pomóc utrzymać stałą temperaturę, jaka moc jest potrzebna to też można oszacować.Btw. polecam grzałki Skalar, tanie,dokładne i solidne.

Opublikowano
Zasadność stosowania grzałki można ocenić znając temp. w mieszkaniu kolegi który zadał pytanie, tak z sufitu nie mówcie, że nie bo ja nie mam. IMO warto mieć żeby pomóc utrzymać stałą temperaturę, jaka moc jest potrzebna to też można oszacować.Btw. polecam grzałki Skalar, tanie,dokładne i solidne.

To nie jest tak do konca z sufitu. Po prostu w duzych akwariach jest tyle sprzetu ze mozna wstepnie zalozyc ze grzalka nie bedzie potrzebna. A jesli chodzi o grzalki skalara to sie podpisuje pod tym obiema rekami i jedna noga. Sam mam w domu 3 szt... :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.