Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę to śmieszne 47 dni :D Bo wtedy samica by chyba pada a młode by tyle także pewnie nie wytrzymały bez pokarmu bo w woreczku żółciowym też pokarmu by zbrakło :D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja odłowiłem 15 dnia inkubującą samice, "wypuściła" młode :P i beztrosko pływają sobie teraz...

Nie widzę problemu w tak wczesnym pozyskiwaniu narybku

pozdrawiam :)

p.s: Dodam tylko, iż to była jej pierwsza inkubacja :D

Opublikowano

W przypadku moich samic red-red, membe deep i demasoni pod koniec inkubacji zaczynały wypływać z ukrycia i próbowały łapać drobniejsze żarełko, wtedy szybko siata w akwarium i po max kilku karmieniach/próbach udaje się samice złapać a później:

Z tą tylko różnicą że używam patyczka do uszu samiast palca.

Wielu z Was może się ta metoda nie spodobać, licze się z tym. Faktem jest że samica poza akwarium przebywa nie dłużej niż minute i nie musi ponownie walczyć o pozycje. Najczęściej zostawiam kilka sztuk młodych samicy, aby donosiła i wypuściła w akwarium, jeśli zabiore jej wszystkie, jeszcze tego samego dnia normalnie pobiera pokarm itd. zapewniam, że nie ma mowy o żadnych stanach depresyjnych itd :wink:

Gdybym więc miał Ci cokolwiek doradzić, doradziłbym spokojnie poczekać, a kiedy w okolicach 20 dnia inkubacji samica zacznie wypływać z ukrycia spróbowałbym ją odłowić i postąpić jak wyżej napisałem.

Jeśli wyłowisz za wcześnie narybek będzie miał jeszcze woreczek żółciowy który uniemożliwia normalne pływanie, wtedy musisz zrobić coś w rodzaju inkubatora, raz red red nie wiedzieć czemu wypuściła w ogólnym narybek gdzieś około 10dnia inkubacji, stało się to podczas karmienia, udało mi się kilka jaj, bo ciężko to nazwać rybami, odłowić i żadna nie padła dzięki takiemu urządzeniu:

• 1 rok później...
Opublikowano

witam wszystkich moja samiczka inkubowala dokladnie 3tyg odlowilem(do akwa 22l) ja po ok 2tyg bo samiec by ja zmarnowal to byla jej pierwsza inkubacja i powiem wam ze sie zdziwilem liczylem na jakies 5-10szt narybku a za 1 razem mam ok 20szt. po wypluciu wszystkich rybek a trwalo to ze 2 dni odlowilem ja spowrotem do ogolnego.maluch sa teraz same ale czytajac wasze wypowiedzi to w sobote (maluchy beda mialy 2tyg)wpuszcze wszystkie do ogolnego