Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie, to jest chyba tak, że samiec zapładnia ikrę. Podobno jak samica składa ikrę to samiec ją zapładnia i później bierze ją do pyska :) Ale nie jestem pewien, tak tylko gdzieś czytałem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To jest w normalnej sytuacji a u mnie na to wychodzi że mam dwie samice :o Które bez samca połykają własną ikrę nie zapłodnioną

Opublikowano

schemat składania ikry jest zazwyczaj taki: ryby pływają w kółko, samica "wypuszcza" ikrę pojedynczo (1 kółko) samiec polewa ją mleczem (1 kółko) samica zabiera ikrę do pyska (2 kółko).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przyjrzałem się składaniu ikry saulosi co się okazało że samica nie raz wypuszczała 3 lub 2 ziarenka ikry ale większość razy tylko 1 ziarno

Wiec jeśli samica wypuściła więcej niż jedno ziarno ikry to czy te np. 3 ziarna zostały zapłodnione ?

Bo piszecie że powinno być jedno ziarno a nie np. 3 co się zdarza :?

Opublikowano

Aha to ok dzięki już się dochowałem narybku miałem 9 szt. ale jedna sztuka do akwarium wpadła i przepadła

A teraz znów samica inkubuje ikrę myślę że z 15 młodych będzie :D

Wiem że to nie ten dział ale po co zakładać drugi więc pytam :

Którego dnia inkubacji samica saulosi ma już larwy w pyszczku ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Piszą, że po 3 dniach sie młode wykluwają, ale to wyklucie to tylko z jajka ogonek wystaje, i co kolejny dzien wystaje coraz wiecej. Rybki sa bardziej podobne do ryb niz do jajek gdzies grubo ponad tydzien po tarle.