Jump to content

Przeterminowane testy NO3 tetra

sision

Recommended Posts

Witam!!

Dostałem w spadku testy No3 tetry.Okazało się,że ważne są do maja 2006.Ale wykonałem taki test na próbę.Wyszło mi 50.To dużo... wodę podmieniam raz na dwa tyg po ok.100l (akwa 400l).Wodę filtruje zew Atmana 1200l/h i wew pompa z gompką 2000l/h.

Moje pytania:

Czy mogę uwierzyć takiemu przeterminowanemu testowi?

Jeśli tak,to jak zbić no3 prócz podmian,mając do dyspozycji wymienione filtry?

Z góry dziękuję-pozdrawiam-sision

Witam!!

Dostałem w spadku testy No3 tetry.Okazało się,że ważne są do maja 2006.Ale wykonałem taki test na próbę.Wyszło mi 50.To dużo... wodę podmieniam raz na dwa tyg po ok.100l (akwa 400l).Wodę filtruje zew Atmana 1200l/h i wew pompa z gompką 2000l/h.

Moje pytania:

Czy mogę uwierzyć takiemu przeterminowanemu testowi?

Jeśli tak,to jak zbić no3 prócz podmian,mając do dyspozycji wymienione filtry?

Z góry dziękuję-pozdrawiam-sision

Witam

Powiem tak, mam test na NO3, ale Zooleka, którego wazność skończyła się w 2005r (to są w końcu zwykłe odczynniki chemiczne, a nie masło z supermarketu.....), kupiłem nowy i po porównaniu wyniki są identyczne!!, a wynik 50, nie jest wcale aż taki zły.., jeżeli chcesz zbić NO3 to niestety tylko denitrator (czy jak ktos woli denitryfikator), moje walki z tym urzadzeniem, zakończone w końcu powodzeniem!!!, niebawem opiszę na mojej stronie, włacznie z opisem jak to zrobic żeby było dobrze..

Pozdrawiam

Niesmialo przypomne, ze na serwisie juz od dawien dawna wisi artykul Mariusza Suwalskiego poswiecony budowie denitryfikatora...

a druga rzecz, to test na spostrzegawczosc - sison - poszukaj na tej stronie, w wypowiedzi cw ikonki z napisem "WWW" :wink:

Wiem o tym,że na serwisie jest ten artykuł.Widziałem go,ale kolega cw powiedział,że opisze swoje doświadczenia z denitratorem na swojej stronie.A ja uważam,że im więcej informacji,tym lepiej,stąd chęć przeczytania informacji od kolegi cw.

Natomiast przyznaje się do braku spostrzegawczości-nie zwróciłem uwagi na ikonkę www,za co przepraszam :oops:

sision filtry które masz i zapewne jak wiesz służą do redukcji związków azotowych do postaci NO3 a potem to one juz więcej nic nie zrobią.

Co do testów to nalepiej by było zrobić tak jak cw czyli porównac dobrym testem bo mino że to nie "masło" to jednak z czasem pewne zmiany w odczynnikach chemicznych zawsze zachodze - w końcu po iluś tam tyciącach lat :wink: nawet dochodzi do rozpadu pierwaiastków radioaktywnych :wink::D ale po tak niewielkim czasie nie powinno byc źle.

Natomiast co do poziomu 50 to ten uważam już za bardzo niepokojący, bo z własnych obserwacji wychodzi mi że przy 50 w górę zaczynają się juz niepokojące symptomy i problemy.

Co do zbicia NO3 to pozostaja własciwie trzy sposoby które są przetestowane oczywiście poza podmiana wodybo w twoim przypadku kiedy napisałeś że robisz to co dwa tygodnie to mógłbyś to robic co tydzień i pewnie sprawa byłaby załatwiono choć wiem że wymiana 100 l jest upierdliwa.

Co do innych sposobów to:

1. przy wykozystaniu posiadanych filtrów możesz zastosowac chemie a dokładnie wkład do filtra firmy Tetra NitratEx przetestowałem kiedyś i mogę potwierdzic skuteczność - może producent przesadził z rekalma ale faktycznie jeden wkład pochłania około 40 jednostek NO3 z 200 l wody - tylko cena jest trochę nie za bardzo ale wkład jest regenerowalny.

2. Wspomniany denitryfikator - ale z nima zwłaszcza z uruchomieniem nie jest tak łatwo o czym zresztą cw wspomniał a i aby dobrze funkcjonował przydała by mu się pozywka podczas działanai i w późniejszym okresi

3. Fitr hydroponiczny, zapewn czytałeś bo nawet na forym w ostatnim tygodniu było omawiane.

Witam!!

Na allegro znalazłem zeolit.Jest o nim tyle świetnych rzeczy napisanychCzy to faktycznie prawda?nie znam się niestety na tym,więc koledzy proszę o pomoc.Głównie chodzi mi o zbicie NO3,jak już wcześniej pisałem.Zeolit pomoże? z góry dzięki...

Na allegro znalazłem zeolit.Jest o nim tyle świetnych rzeczy napisanychCzy to faktycznie prawda?nie znam się niestety na tym,więc koledzy proszę o pomoc.Głównie chodzi mi o zbicie NO3,jak już wcześniej pisałem.Zeolit pomoże? z góry dzięki...

Cóż rekalma dzwignią handlu, kiedyś próbowałem tego typu wkładów i jakos mnie nie zachwyciły, może nie są najdroższe ale ich trwałośc jest ograniczona a najczęściej w podstawowej wersji sa nieregenerowalne.

Jedynie co po przetestowaniu faktycznie zadziałało jezeli chodzi o wkłady do filtra i o zbicie NO3 to z tych co próbowałem to był NtratEx z Tetry, minusem jest cena ale jest za to regenerowalny.

Cóż rekalma dzwignią handlu, kiedyś próbowałem tego typu wkładów i jakos mnie nie zachwyciły, może nie są najdroższe ale ich trwałośc jest ograniczona a najczęściej w podstawowej wersji sa nieregenerowalne.

Jedynie co po przetestowaniu faktycznie zadziałało jezeli chodzi o wkłady do filtra i o zbicie NO3 to z tych co próbowałem to był NtratEx z Tetry, minusem jest cena ale jest za to regenerowalny.

I to jest święta prawda, potwierdzam, mam podobne doświadczenia....