Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,czy ktoś z was próbował takiej kombinacji??Mam dwa filtry kubełkowe,jeden HW-302 jako biologiczny i Tetra Tec EX 600,który mogę zastosować jako mechaniczny i wypełnić gąbką,co o tym myślicie??Może coś z tego wyjść dobrego dla pysi??

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja takiej kombinacji swego czasu próbowałem i ...szybko z tego zrezygnowałem.Nie zadowalała mnie ta filtracja i zmieniłem na klasyczne kubeł=biolog wew=mechanik(którego później zastąpił narurowiec)

Opublikowano

Imo, by kubeł się spełnił jako mechanik, to : 1. musi być bardzo mocny, 2.dobrze by było mieć cyrkulator.

Lecz zapytam : po co kombinować ? głowica wew. jest tańsza i co najważniejsze : sprawdzona.

Nie znaczy to, że się nie da.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hehe, pamiętam za dawnych czasów dyskusje na ten temat :) ja powtórzę swoje zdanie, bo ono się nie zmieniło ;)

Kubeł ma moim zdaniem małą powierzchnię zasysającą, poza tym trzeba go często otwierać, co mu nie służy. Oczywiście plusem będzie mniej sprzętu w akwa, ale rurki z dwóch kubłów też cudownie wyglądać nie będą ;)

Opublikowano
trzeba go często otwierać, co mu nie służy

A czemu mu nie służy? Chyba nie masz na myśli tego, że coś się stanie złego z biologią? :)

Opublikowano

Nie, tego nie miałem na myśli. Z resztą biologią ma zajmować się drugi kubeł. Chodzi o to, że filtry kubełkowe gorzej znoszą częste otwieranie i zamykanie, rozbieranie do czyszczenia, niż zwykłe filtry wewnętrzne. To jest ta różnica ;)

Opublikowano
Chodzi o to, że klamry w kubłach są wątpliwej jakości, spusty aquastopów również.

Bez przesady ja mam swojego fluvala 305 od 5 lat. Przy SA(nie wiedzialem ze czyszczenie ceramiki pod bierzaca woda zabija bakterie) dosc czesto go rozbieralem do czyszczenia, i nie zauwazylem jakiegos wplywu na klamry, aquastopy, ktore zamykam jak odsysam wode przy podmianach, bo nie lubie jak mi chlapie. Gumowa uszczelka tez nie byla wymieniana, a skubany jak sie zassie to czasami dobre kilka minut walcze by go rozszczelnic i dobrac sie do wkladow i gabek.

Wybacz, lecz napisz tego posta poprawnie interpunkcyjnie, ponieważ tego się przeczytać nie da.Wtedy podyskutujemy. Jak wypowiedź, która ma ok. 60-80 słów, może nie zawierać ani jednej kropki, przecinka etc. ?

mam nadzieje ze tak lepiej