Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ładny busz się zrobił. Skrzydłokwiaty szczególnie mocno się rozrosły.

Tak jak radzicie muszę kupić te trzykrotki i coś z tego powinno być. Dziś jak wyciągnąłem swoją paproć, to system korzeniowy ma nieźle rozrośnięty i myślę że powinna ruszyć teraz do góry.

Doradźcie mi jeszcze jak kupię te rośliny jak je wsadziś do hydro- żebym czegoś nie spieprzył.

Oczyścić dokładnie korzenie z ziemi i do kermezytu, czy zakorzeniać odcięte odszczepki?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Minęły ponad dwa miesiące od moich postów w tym temacie, jak pisałem wcześniej zakupiłem tę trzykrotkę do hydroponiki, rośnie dość szybko, inne rośliny też jakoś się trzymają, lecz dziś mierzę NO3, o zgrozo prawie 80mg/l bez podmiany niecałe dwa tygodnie. Czyli praktycznie nic nie działa- co jest nie tak?? Donica 60cm, dolewana symfonia, ryb w 112-litrówce 9szt+ 5młodzieży.

Jak to robicie że utrzymuje wam się 5, 10ppm cały czas? Mam już zamówione akwa 450l i poważnie się zastanawiam czy nie zrezygnować z tego ustojstwa.

Na fotce zobaczcie jak to wygląda:

2vcdo53.jpg

Opublikowano

Słuchajcie ja nie wiem ale cos w tym, ze jest zwiazek miedzy nawozami, a no3 moze byc.

Tez mam u siebie filtr i hydroponike. No3 bylo "od zawsze" na niskim poziomie 20-40mg. Do tego stopnia, ze przestalem to prawie w ogole sprawdzac. W ta sobote zaintrygowalo mnie dziwne zachowanie ryb - staly sie jakies strasznie plochliwe i ciagle sie kryly po katach w ciemnych miejscach. Z glupia frant zrobilem test na no3 i zdebialem, bo skonczyla mi sie na nim skala !!!

100-130mg bylo przynajmniej - wiecej test nie pokazuje....

A jedyne co sie zmienilo na przestrzeni miesiaca to symfonia dolana jakies ~3 tygodnie temu...

W ciagu 2 dni spokojnymi podmianami zjechalem juz do jakis 60-80 ale obawiam sie co bedzie dalej i skad taki skok...

Opublikowano

Jeżeli macie oryginalną symfonię bez KNO3 to nie może być związku pomiędzy nią a zwiększonym poziomem NO3. Teoretycznie jest możliwość dolania takiej ilości symfonii że miedź w niej zawarta wytruje ślimaki i NO3 skoczy, ale to rozważania czysto teoretyczne. IMO hydroponika jest po prostu niewydolna: Albo donica jest za mała, albo przepływ zbyt wolny, albo brakuje światła lub innych niż NO3 składników. Skoro NO3 skoczyło to trzeba zrobić podmianę i obserwować dalej.