Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałem się dowiedzieć czy nie zaszkodzę w prawidłowym rozwoju swoim rybą, dolewając raz na tydzień złotej symfonii ? Ponieważ mam tylko Non-mbune ,wiec posiadam w akwarium Kryptokoryny,chcę polepszyć ich rozwój, i przy okazji też zielsko w hydroponice dodając tego specyfiku... Co sądzicie ? I jak czy parametry wody się nie zmienią ? Z góry dzięki za pomoc.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Też mam hydroponikę w akwa i zielska za nic nie chcą w niej rosnąć. Akwarium stoi w dość zaciemnionym miejscu- może przez to. Też zakupię tą symfonię- może coś pomoże.

W jakiej dawce to stosować-tak jak podają sprzedawcy 1 ml / 60 litrów ????

Opublikowano

Żaden kwiat nie będzie rósł bez światła, więc symfonia tu nic nie da. U mnie hydroponika rośnie w oczach. Może masz rośliny za głęboko wsadzone w keramzyt? Korzenie mają być tylko delikatnie zanurzone w wodzie.

Opublikowano
W jakiej dawce to stosować-tak jak podają sprzedawcy 1 ml / 60 litrów ????

Na początku możesz nawet lać 1ml/50l.Jak będą widoczne efekty dawkę możesz zmniejszyć do 1/100.Ja tak stosuję na porost glonów.

Opublikowano

Całkowicie ciemno to nie mam nad akwarium, po prostu nie stoi bardzo blisko okna. Dodatkowo doświetlam lampką 40W. Rośliny to skrzydłokwiat i jakaś paproć, z ziemi, ale myślę kupić coś w sklepie "hydroponika" w Krakowie. Może rośliny z wody będą lepiej rosnąć. Być może mam je trochę za głęboko wsadzone w kermezyt, spróbuję dosypać go trochę więcej do donicy i wyciągnąć rośliny.

Dziś zmierzyłem no3 w kranówce- jest masakra- około 40mg, w akwarium niedługo po podmiance 50, 60mg i rośnie.

Slawekosw- napisz jak u Ciebie to wygląda- jak dużo dobrze rozwijające się rośliny są w stanie obniżyć NO3?

Opublikowano
Całkowicie ciemno to nie mam nad akwarium, po prostu nie stoi bardzo blisko okna. Dodatkowo doświetlam lampką 40W. Rośliny to skrzydłokwiat i jakaś paproć, z ziemi, ale myślę kupić coś w sklepie "hydroponika" w Krakowie. Może rośliny z wody będą lepiej rosnąć. Być może mam je trochę za głęboko wsadzone w kermezyt, spróbuję dosypać go trochę więcej do donicy i wyciągnąć rośliny.

Dziś zmierzyłem no3 w kranówce- jest masakra- około 40mg, w akwarium niedługo po podmiance 50, 60mg i rośnie.

Slawekosw- napisz jak u Ciebie to wygląda- jak dużo dobrze rozwijające się rośliny są w stanie obniżyć NO3?

Tez nie mam tak duzo swiatla jak Slawek.

Jesli chodzi o rosliny i mala ilosc swiatla, zasadz sobie trzykrotki. Te nawet na betonie beda rosly

https://ssl.allegro.pl/listing.php/sear ... trzykrotka

i np dracene Sandera "lucky bamboo" https://ssl.allegro.pl/listing.php/sear ... category=0

W przypadku doniczki rosliny sa wazne, ale uwazam ze wazniejsze jest tych kilkanascie litrow zloza (w zamknietych filtrach nie ma roslin). Nim nalezy sie zajac szczegolnie. Tutaj proponuje zmiane sposobu nawilzania

- z pionowym przeplywem (zraszane)

- z poziomym przeplywem (przelewowe - u mnie swietnie funkcjonuje)

Nie mam opini nt napowietrzania zloza, choc to temat moze byc ciekawy.

W przypadku absolutnej doraznej tragedii....... gabka jest dobra na wszystko

Opublikowano

U mnie hydroponika nie jest doświetlana, za to stoi ok 3m od okna na południe. Rośnie w niej skrzydłokwiat, trzykrotka, bambus. No3 spadło z 50 do zaledwie 5, po 2 tyg. bez podmian max.10. Maszyna działa :D aaa...i nie jest zraszana, po prostu woda wlewa się kolankiem. Jak chcesz to wieczór wrzucę aktualne foto.