Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio ktos na forum slusznie zauwazyl, ze ludzie maja tendencje do wyolbrzymiania, wielkie filtry, pancerne szafki z profili stalowych pod akwaria 200 litrow, wiec postanowilem podzielic sie swoim doswiadczeniem przy budowie szafki pod akwarium 450 litrow.

wszystko ze zwyklej plyty 18mm, blat oparty na 4 pionowych plytach. szafka wysokosci 60cm, dlugosci 150, glebokosci 55 cm.

2/3 pleców wykonane z plyty 18, srodkowe pole zupelnie puste, uznalem ze tam pionowa plyta jest zbedna oraz wygodniej jest puscic rury od filtra.

od frontu widac w skrajnych polach listwy wysokosci 8cm zeby ograniczyc ugiecia blatu.

obliczenia przeprowadzone dla obciazenia 1155 kg (duzy zapas)

maksymalne naprezenia w blacie 7,5 MPa, ugiecie w srodku srodkowego pola obliczone: 0,5mm, po zalaniu trudne do zmierzenia, ale zdecydowanie mniejsze od 1mm.

moze komus sie to przyda :)

pozdrawiam

edit: plyty laczone standardowo na 2 konfirmaty, listwy 8cm po 1 konfirmacie z kazdej strony

post-7993-14695712537914_thumb.jpg

post-7993-14695712538294_thumb.jpg

post-7993-14695712538636_thumb.jpg

post-7993-14695712538987_thumb.jpg

Opublikowano

gratulacje - imho najlepsza szafka DIY na forum, bez wyolbrzymiania i przesady... full econo przy tym...

jak pomyślę że na mojej, pod taki sam baniak mogę postawić dużego jeepa i kosztowała 3-4x tyle to mnie strzela... :evil:

ja bym zrobił co prawda pełne plecy, ale z jednego powodu - szybciej się montuje jedną płytę niż dwie... ale to bez znaczenia

ogólnie brawo

Opublikowano

Brawo, niezła robota... Czy ludzie mają zdolność do wyolbrzymiania - nie powiedziałbym, wolą mieć zapas bezpieczeństwa. Chociaż sam pod pierwszą 112, zespawałem stelaż z profilu 20x20x3mm :mrgreen:

Opublikowano

Ładna szafeczka , ja gdy tylko Mjunszajn przywiozła mi akwa i szafkę pod 720l , zacząłem robić wzmocnienia, po tygodniu od zalania , wzmocnienia wywaliłem , a baniak jak stał tak stoi :D

Tak więc pod 720l , także bez problemu szafka z płyty 18mm może być.

• 2 lata później...