Jump to content

Recommended Posts

Posted

Drodzy koledzy i kolezanki akwarysci! Mam pytanie nietypowe, bo robie upgrade mojego malawi zaopatrzywszy sie w wieksze kamerdolce (w nie ktorych regionach zwane po prostu kamieniami :D ).

Problem ktory lezy mi na serce jest nastepujacej tresci: czy wytrzyma zbiornik skoro pomiedzy podporami na ktorej osadzona jest plyta meblowa (klasyczna polka - dwie pionowe i na niej osadzona trzecia pozioma) wystepuje ugiecie plyty na srodku o ok 1mm? dokladac druga czy nie przejmowac sie i wsadzac wieksze kamienie? Takie ugiecie jest przy obecnej araznacji, ale docelowo maja wejsc sporo wieksze kamienie...

Posted

Ja miałem podobny problem i dałem jeszcze jedną płytę poziomą na całe dno i pomiędzy pionowymi podpórkami dałem jeszcze cztery podpórki dodatkowe i miałem metalowe kątowniczki we wszystkich kątach i mam głowę spokojną, wcześniej miałem wrażenie że morze nie wytrzymać baniak 450l i 90kg skał.Pozdro.

Posted

Sek w tym, ze to tylko 112 litrow. Szafka solidna i wytrzyma i 300, ale to ugiecie mnie martwi. Wsadze druga i zobacze co potem. Wlasciwie po co jest ten styropian?

Posted

1 milimetr jest calkiem ok :)

zadbaj tylko o odpowiednia podkladke (piankową) ktora dostosuje swoj ksztalt do ugiecia blatu i bedzie ok.

niech ma te 5mm to wtedy z punktu widzenia akwarium, to ugiecie nie bedzie mialo znaczenia