kunta Posted April 26, 2010 #1 Posted April 26, 2010 W nowym baniaku chciałbym trzymać m.in. Ps. Saulosi i M. Interruptus. No i tu zacząłem się zastanawiać czy czasami nie będzie dochodziło do krzyżówek. Samice praktycznie identyczne, samce niby się różnią ale nie jest to różnica taka jak powiedzmy między saulosi, a redem czy innym acei. Hodował już ktoś razem te ryby? Jak się ma sprawa krzyżowania?
Kroczek33 Posted April 27, 2010 #2 Posted April 27, 2010 Ja myślę że samiczki są zbyt podobne żeby były w jednym akwa
kunta Posted April 27, 2010 Author #3 Posted April 27, 2010 Ja myślę że samiczki są zbyt podobne żeby były w jednym akwa Myślisz czy wiesz bo chodzi mi o pewne informacje?
Kroczek33 Posted April 28, 2010 #4 Posted April 28, 2010 Możliwe że się skrzyżują chodź pewny nie jestem bo interruptusa nie miałem.
elozox Posted June 22, 2010 #5 Posted June 22, 2010 samice sa prawie identyczne, wiec samczyk moze sie pomylic i zaplodnic nie swoj gatunek tak powstaja bastardy, wogole watpe zeby udalo Ci sie dobrac ten zestaw w odpowiednie haremy, golym okiem nie odróżnisz samic... po co taki dziwny uklad?, dla samcow ? skoro podoba ci sie saulosi wez demasoni i po klopocie.
Polit Posted June 23, 2010 #6 Posted June 23, 2010 Jak będziesz miał odpowiednie haremy to nie powinno dochodzić do krzyżowania ponieważ samce nie tylko przez wygląd rozpoznają swoje samice.....
elozox Posted June 25, 2010 #7 Posted June 25, 2010 tylko jaki sens jest w trzymaniu prawie identycznych ryb? lepiej zrobic 1 gatunkowe albo wariant 2 ,ktory podalem.
kunta Posted June 26, 2010 Author #8 Posted June 26, 2010 Chodzi o to że chcę roślinożerny/wszystkożerny gatunek z żółtym kolorem. Samice saulosi brudzą się z czasem, a mam nadzieję że z Interruptusem nie bedzie takich problemów...
elozox Posted June 26, 2010 #9 Posted June 26, 2010 u interruptusa samic tez moze byc widoczna okresowo kratka czy pas tak samo jak u samic johanii boczna linia czarna,ktora jest zauwazalna w czasie np zdenerwowania.
Recommended Posts