Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :D

Obserwując forum a w szczególności ten dział widzę że coraz częściej w filtracji mechanicznej biorą górę narurowce.

Należę raczej do osób które lubia coś kombinować,ulepszać i w związku z tym postanowiłem w swoim baniaczku wykombinować filtrację mechaniczną wykorzystując dwa korpusy narurowe 10""i pompę grunfos 25-40.

To co jest na zielono-to już mam,a to co jest na czerwono mam zamiar właśnie robić.

Narurowiec nr.4 będzie filtrem mechanicznym w którym będzie wkład 50 mikronów lub owata.Natomiast narurowiec nr.3 będzie to filtr fluidyzacyjny wspomagający kubeł.Oczywiście narurowiec nr.4 bedzie też swego rodzaju prefiltrem do FBF.

W tym wszystkim zapomniałem zaznaczyć zaworów które będą założone.

Powiedzcie co by tu ewentualnie zmienić,dołożyć lub wywalić.

1.prefiltr narurowy

2.kubełek

3.FBF

4.filtr narurowy(mechanik)

5.pompa grunfos 25-40

Pozdrawiam

post-8237-14695712523537_thumb.jpg

Opublikowano
Witam :D

Obserwując forum a w szczególności ten dział widzę że coraz częściej w filtracji mechanicznej biorą górę narurowce.

Należę raczej do osób które lubia coś kombinować,ulepszać i w związku z tym postanowiłem w swoim baniaczku wykombinować filtrację mechaniczną wykorzystując dwa korpusy narurowe 10""i pompę grunfos 25-40.

To co jest na zielono-to już mam,a to co jest na czerwono mam zamiar właśnie robić.

Narurowiec nr.4 będzie filtrem mechanicznym w którym będzie wkład 50 mikronów lub owata.Natomiast narurowiec nr.3 będzie to filtr fluidyzacyjny wspomagający kubeł.Oczywiście narurowiec nr.4 bedzie też swego rodzaju prefiltrem do FBF.

W tym wszystkim zapomniałem zaznaczyć zaworów które będą założone.

Powiedzcie co by tu ewentualnie zmienić,dołożyć lub wywalić.

1.prefiltr narurowy

2.kubełek

3.FBF

4.filtr narurowy(mechanik)

5.pompa grunfos 25-40

Pozdrawiam

Mi sie wydaje że powinieneś zrobić bypass do FBF.

Powinien on mieć możliwość regulacji przepływu bo w tym ukladzie regulując przepływ w FBF dławisz pompę.

Opublikowano
a co napędza układ zielny bo jeśli sam od siebie dzieła to z chęcią dowiem się jak

Chodzi Ci o układ zielony?Jeśli tak to masz wyraźnie napisane że kubełek...