Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja świecę z 4 h przerwą od południa bo jasno jest a i tak mnie w domu nie ma. Nie ma chyba jakiś szczególnych wytycznych co do oświetlenia. Grunt żeby ryba wiedziała kiedy dzień a kiedy noc i by w miarę te czasy świecenia były codzień równe

Opublikowano

Owszem jest podstawowa wytyczna geograficzna danego obszaru, pewna średnia.

Dalej idąc ta ilość rozkłada się na 2 pory roku.

Zaś szczegółowe dane można znaleźć w sieci, jeżeli ktoś chce prześledzić jakie zmiany w skali roku mają miejsce,nie tylko w kwestii "oświetlenia" (a ta jest nawet podawana w % występowania deszczu , co przekłada się na jego zmniejszenie)

Jest przyjęta taka średnia dla obszarów równikowych i okołorównikowych : 12h.

Przy czym w przypadku utrzymywania roślin nie powinna być mniejsza niż 10h.

Jeżeli ktoś chce może odwzorować w miarę dokładnie przebieg zmian (na podstawie dostępnych danych), oczywiście przy użyciu przynajmniej sterownika.

Opublikowano

ale pytanie było prostsze

ile świecić a nie jakie jest położenie geograficzne z podziałem na 4 pory roku - Drak - niedługo kurcze zaczniemy ustawiać swoje lampy pod takim kątem jak w danym okresie pada światło, bo przecież nie pada cały czas pionowo.

Zauważając straszną ostatnio modę na "naukowe" prowadzenie akwarystyki stanowczo mówię NIE.

Większość z nas ma ochotę cieszyć się ze swoich ryb, zapewniając im jak najlepsze warunki - ale bez wynajdywania takich szczegółów dotyczących ich prowadzenia ze trzeba uruchomić laboratotium, ukończyć siedem kierunków studiów i Bóg wie jeszcze co.

Wracając do pytania - niech ryby mają te 14 godzin widno i wszystko.

Każdy już sobie ustawi lampy w taki sposób aby mu pasowało - ja w zależności od pory roku mam jasno w pokoju od wschodu słońca i do 15.00 w akwarium panuje oświetlenie naturalne po 15.00 włączają się mi lampy i ja wracam z pracy, więc mogę się już cieszyć jasnym widokiem swojego akwarium.

Co najciekawsze w związku z tym że rano jasno się robi wcześniej lub później - w zależności od pory roku mam imitację dłuższego lub krótszego dnia - kurcze bez żadnych przynajmniej sterowników czy innej kosmicznej aparatury.

99% z nas chce się dowiedzieć podstaw, gdy ktoś już zada pytanie wymagające wiedzy fachowej i specjalistycznej to tego oczekuje, jednak większość z forumowiczów pyta się o podstawy a my im walimy total teorię którą można sobie włożyc w buty. (po co? aby powiększyć swoje ego?)

Opublikowano
(...)Zauważając straszną ostatnio modę na "naukowe" prowadzenie akwarystyki stanowczo mówię NIE (...) 99% z nas chce się dowiedzieć podstaw, gdy ktoś już zada pytanie wymagające wiedzy fachowej i specjalistycznej to tego oczekuje, jednak większość z forumowiczów pyta się o podstawy a my im walimy total teorię którą można sobie włożyc w buty. (po co? aby powiększyć swoje ego?)

i ja się do tego przyłączam. Ostatnio coś dużo dyskusji, w których jedni udawadniają swoją wyższość nad innymi

Ryby, jeśli w pomieszczeniu masz okno, nie potrzebują świetlówki, żeby odróżnić kiedy jest dzień, a kiedy noc. Bez świetlówek również pobierają pokarm i mnożą się. Co do samego świecenia - przyjmuje się "ogólnie", że 8 godzin dziennie. Jest to zwyczajnie jakaś wartość początkowa. Ty sam - świeć tyle ile Ci się podoba, tyle ile chcesz. Jednak jeśli świecisz za dużo, sprzyjasz rozwojowi roślin oraz glonów (również tych niechcianych) - to zwyczajnie widać. Skracasz więc wtedy czas świecenia i po jakimś czasie wiesz ile dla twojego zbiornika chcesz świecić światłem, żeby było ładnie i przyjemnie.

Opublikowano

Pytanie było proste i odpwiedz również jest prosta : atlas do reki i zainteresowac sie skąd ryby pochodza.

Ale rozumiem że większości kompletnie zwisa take podejście i rozumiem że takie nakierunkownaie jakie zrobiłem jest odbieranie jak głupie wymądrzanie.

Ja wiem dlaczego ma być tak lub jest, a nie inaczej, a drugiemu koło frędzla może to latac jakieś tam dlaczego, bo tak mówią.I już.Bo cóż więcej do szczęścia potrzeba?

Sikiem prostym na wszelką naukowść, są dogamty i starczy.

Jest tu jakiś moderator? :D to niechaj mnie wytnie.

Włala :D

Będzie sielsko i anielsko :D

Opublikowano

chciałbym zobaczyć twoje naukowe akwarium, a nie aby wycinali to co piszesz.

Masz prawo do swojego zdania, ale nie odbieraj tego prawa mi.

A moim zdaniem za dużo tu teorii nie przydatnej zwykłemu Kowalskiemu.