Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do wielkosci 11-12 cm dla samca jest optymalna wielkoscia z tym sie zgodze ale w hodowli przy sprzyjajacych warunkach i obfitej diecie,w naturze osiaga 9-8 cm . Ja mam owszem mlodego osobnika co nie znaczy ze nie widzialem doroslego samca i na oko nie mial 12 cm - samice 8-9 cm przy wieku ponad 4 lat przy czym samiec np; auratusa mial blisko 13 cm i byl duzo bardziej masywny, wiec twierdze ze obok dialeptosa jest to jeden z mniejszych melanochromisow na pewno nie zaliczylbym go do duzej mbuny jak napisales.

A co do kratkowanego moze i tak jest natomiast dla mnie johanii to tylko gome z widocznymi ladnymi liniami, wszystkie inne sa brzydkie:) i raczej kojarzą mi sie z interruptusem chociaż u tego szachownica jest zwykle mniejsza 1 pasowa ...

Opublikowano

Wg. mnie OT , dotarliśmy do granicy , Ty piszesz o tym z teorii , ja i nasi Klubowicze z praktyki.

Więc proszę o umiar , nie o skrajne nie poparte doświadczeniem teorie, a to co piszesz o johanni kratkowanym , to Twoje odczucia , nie poparte systematyką ogólnie przyjętą.

Ale jeśli jesteś na tyle biegły w systematyce , to chapo ba:)

Na forum potrzebujemy ludzi ze znajomością systematyki Malawi , więc jeśli się czujesz na siłach to zapraszam :D

Pamiętaj jednak , że narażasz się na ataki podobne do Twoich :mrgreen: