Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czester, a jakie mniej więcej wymiary masz na myśli pisząc, że otwory mają być duże i wyższe? Ściany mojej maskownicy mają wymiary 14 cm szerokości x 42 cm wysokości. I czy robić je już od samej podstawy, czy zacząć trochę wyżej? Sorry że tyle pytam, ale to mój debiut jeśli chodzi o tło.

Opublikowano

No na oko i od podstawy. Ciężko powiedzieć ile dokadnie. Od przodu zrób ok 10 cm a od boku nawet 20 albo więcej bo i tak nie widać. Przykleisz na to kamienie i nie będziesz ich zauważać. Ja dałem ciut za małe i teraz muszę co podmiankę wszystki piasek wygrzebywać by był lepszy przelot.

Aha i koniecznie od góry zrób lukę taki grzebień żeby woda nie stała.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dołączę się do wypowiedzi.

Ja u siebie robiłem tło z łupka serycytowego (najgrubsza warstwa 3cm), kleiłem silikonem akwarystycznym do plexi 3mm

Wymiary tła: 70x35cm, waga około 10kg, zużyłem jedna tubę silikonu :)

Plexa nie pękła, czego obawiałem się najbardziej, wykonałem w górnych rogach (5cm od rogu) po jednej dziurce ogrzanym, na płomieniu ze świecy, gwoździem :P Potem zamontowałem z tyłu szafki w blat dwa wkręty i zamocowałem tło na żyłce, w akwa podtrzymałem dekoracyjnymi kamieniami i piaskiem i wszystko trzyma się dobrze. Jeśli masz jakieś pytania to pisz :)

Opublikowano

zobacz ja robiłem tło z piaskowca możesz zobaczyć w dziale prezentacja zbiorników mała fotorelacja zastanów się jak będziesz robił maskownicę bo po zrobieniu za małej będzie problem z ukryciem filtrów grzałek ja musiałem jedną usunąć tam jest filtr mechaniczny ,do ukrycia biologa może być maskownica do mechanicznego u mnie się nie sprawdziła problem z cyrkulacją lepiej tam gdzie będziesz miał umieszczony filtr mechaniczny zasłoń go dużym kamieniem na pewno będzie lepiej

Opublikowano

Po to właśnie robię tło z łupka i maskownice żeby wszystko w nich schować, a nie kombinować z ukrywaniem czegokolwiem za kamieniami. Wszystko mam pomierzone co do centymetra... maskownice też. W maskownicach mam spore otwory, więc o cyrkulację jestem spokojny. Na dniach kończę główną część tła i jazda do akwa.

Opublikowano

zrób maskownicę tak żebyś mógł ją przesuwać -pamiętaj że filtry nie są wieczne jak padnie i zmienisz markę to może być problem chodzi o te centymetry

Opublikowano

O tym też pamiętam. Teraz ostatnia sprawa. Jak proponujecie zamontować główną część tła? Przypominam, że akwa już stoi. Napewno trzeba będzie spuścic z połowę wody i ....

1. Włożyć na wcisk pod poprzecznę - ale chyba bałbym się, że "wyleci" więc odpada.

2. Osuszyć górną część tylnej szyby i lekko podkleić tło silikonem akwarystycznym.

3. Ewnentualnie jeszcze przywiązać żyłkami do szafki - choć to trudne bo akwa już stoi pełne wody.

Akurat przy tylnej szybie (na szerokości 1 cm) nie mam styropianu, więc do tła od dołu trzeba będzie podkleić taki pasek.