Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do osób, które robiły tło wewnętrzne np. z łupka albo innego kamienia. Do czego lepiej przykleić kamienie? Do plexi czy spienionego PCV? Jeśli do spienionego PCV to jaką grubośc wybrać? Mam do wyboru 3 albo 6 mm? Tło bedzie miało wymiary 75 x 40 cm. Mam już wycięte 2 maskownice ze spienionego PCV o grubości 3 mm (na mechanika i cyrkulator), które będą stały w dwóch tylnych rogach akwa. Tło w jego górnej części napewno przykleję paskiem silikonu do akwa. Zastanawiam się czy trzeba je jeszcze w jakiś inny sposób zabezpieczyć? Nie będzie jakieś specjalnie wielkie, więc nie powinno aż tak dużo ważyć. Kamienie mają grubość od kilku do około 10 mm.

Opublikowano

Ja kleiłem na sylikon akwarystyczny do spienionego pvc o grubości 6 mm.Tło mialo wymiary 120x45cm.Dołem przysypałem je piaskiem i oparłem o nie kilka kamieni,a góre zamocowałem na sylikon i trzymało bez problemu.

Opublikowano

Czy to spienione pvc o grubości 6 mm pod cieżarem kamieni nie wygięło się za bardzo? Z ciekawości, ile ważyło Twoje tło i jakich kamieni użyłeś do jego budowy?

Ja tło będę wstawiał do funkcjonującego już baniaka i pewnie będę musiał spuścić z połowę wody.

Opublikowano

Tło zrobione z lupka flitowego,waga całości 17,3kg,z pcv nic się nie działo,aż do momentu wyciągania z akwa,wtedy puścił sylikon,ale nie cały tylko miejscami.Przy wkładaniu upuść tylko trochę wody,tyle ile będziesz potrzebował do podklejenia tła sylikonem,bo musisz w tym miejscu szybę dokładnie osuszyć.

Opublikowano

Czester - a tak z ciekawości ile Twoje tło waży?

Mcbazo - jak na wymiar 120x45 to waga 17,3 kg jest całkeim nieduża. Niektóre kamienie w akwa potrafą po tyle ważyć. Musiałes mieć bardzo cieniutkie te łupki?

Opublikowano
Czester - a tak z ciekawości ile Twoje tło waży?

Mcbazo - jak na wymiar 120x45 to waga 17,3 kg jest całkeim nieduża. Niektóre kamienie w akwa potrafą po tyle ważyć. Musiałes mieć bardzo cieniutkie te łupki?

w pizd... :) nie ważyłem ale spokojnie z 40. Łupka to ja nie mam za cieńkiego, miało wyglądać a nie mało ważyć. 3 Wielkie tuby silikonu poszły:P

Opublikowano

Czy spienione PCV o grubości 3 mm (bo jak się okazało tylko do takiego mam dostęp) nie będzie za cienkie na kilkunasto kilogramowe tło?

Czester - podoba mi się Twoje tło, maskowniica i całe akwa.

Opublikowano

Otwory w maskownicy, przez które syf będzie zasysany do mechanika wycinaliście przed, czy po przyklejeniu kamini (w szczelinach między nimi)? Mnie się wydaje, że lepiej wyciąć np. kilka poziomych otworów zanim się kamienie przyklei, a potem gdyby się okazało, że większość przykryły kamienie, to dorobić jeszcze kilka między kamieniami?

Opublikowano

Otwory wytnij najpierw. I zrób je duże. Przysypiesz piaskiem, troche pyśki naniosą i jak zrobisz za małe będzie problem. Z tym doświadczeniem co mam teraz zrobił bym je właśnie troszkę wyższe. W samej maskownicy również zrób sobie zapas jakbyś czasem pompe lub gąbke zmieniał.