Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie umniejszając powagi z jaką należy traktować Spółdzielnię Mieszkaniową, ale spółdzielnia ma niewiele do powiedzenia w tym temacie. Gdybyś chciał akwarium ulokować w części wspólnej nieruchomości (np. na klatce schodowej, windzie, ewentualnie na elewacji budynku) to jak najbardziej takie wystąpienie byłoby zasadne. Tutaj co najwyżej jeśli spółdzielnia dysponuje dokumentacją projektową z czasu budowy bloku to ewentualnie mogą Ci ją udostępnić, żebyś się z nią zapoznał i skonsultował temat z jakimś projektantem-architektem.

Moim zdaniem jeśli się boisz, że zalejesz siebie i sąsiadów to pozostaje Ci ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej za ewentualne szkody powstałe na skutek zalania (uszkodzenia konstrukcji).

Opublikowano

Może trochę źle to napisałem .

W liście do spółdzielni napisałem zapytanie głównie o to czy strop w danym pomieszczeniu utrzyma taki ciężar. No i czekam na odp.

Opublikowano

Najbezpieczniej jest spytać w spółdzielni. Ja tak zrobiłem blok z lat 90-tych, mieszkanie na parterze powiedziano mi że moja 300 litrowa "wanna" spokojnie może stanąć

Opublikowano

stawiaj przy ścianie nośnej - u mnie stoi juz tak parę lat i nawet sąsiadowi nie pękają ściany :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

własnie dzis dostałem pismo od spółdzielni . Z informacja ze nie moge postawić takiego akwarium. Odpisze zaraz do nich jakie najwieksze moge miec według ich? Jestem zły :-(

Opublikowano
własnie dzis dostałem pismo od spółdzielni . Z informacja ze nie moge postawić takiego akwarium. Odpisze zaraz do nich jakie najwieksze moge miec według ich? Jestem zły :-(

sam się o to prosiłeś przecież zadając to pytanie...

wg mnie spółdzielnia to nie jest kompetentny podmiot, zatrudniający fachowców zdolnych wydać taką opinię... więc dostałeś odpowiedź myjącą rączki... czyli jeśli postawisz i wpadnie do sasiadów, albo zawalisz budynek, to spółdzielnia ma Twoje pismo z przypiętą odpowiedzią, którą Ci wysłali, że przecież mówili, że nie mogłeś stawiać...

tym sposobem pan prezes nie pójdzie do więzienia w razie wu... mimo iż jeszcze nigdy nie było relacji w tvn24 o tym żeby gdzieś doszło do katastrofy budowlanej w wyniku postawienia w budynku akwarium...

jakiej innej odpowiedzi się spodziewałeś???

teraz to rzeczywiście nie możesz postawić i masz pecha ;)

ale nie martw się i o kolejny rozmiar (500l) już się urzędasów nie pytaj :P

--

aa i pamiętaj 500l 2m baniak zawsze lepszy dla stropu do 450l 1.5m ;)

Opublikowano

Największy błąd jaki można zrobić to pytać się wprost, o akwarium w administracji, przecież Ci ludzie nie mają zielonego pojęcia, a jedynie zastosują odpowiednio "wygodne" dla nich odpowiedzi