Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok jednak po długich przemyśleniach zdecydowałem sie zrobic filtracje narurowam ale mam kilka pytań z tym związanych :

Po pierwsze mam akwa 450 l i tak gdzie najlepiej kupic te filtry narurowe w jakim internetowym sklepie i jakie duże czy nie lepiej było by kupic jeden zamiast 2 szeregowo połaczoych??

Po drugie jaka pąpke kupić nie chce takiej do C.O. tylko wolał bym ze sklepu www.rybarium.pl

Po trzecie czy ta papke zamontować przed filtrami zeby pchały wode do nich czy za nimi zeby ssały??

Po czwarte czy jest rożnica z ktorej strony i jak podłacze te filtry ??

Po piate jek sie je czyści czy trzeba miec dużo miejsca czy jak ??

No i wreście po szoste czy ktoś ma może schemat jak to najlepiej zrobić ??

Opublikowano

no tak czytałem troche o tym na forum ale niech ktoś mi powie w jakim sklepie to najlepiej kupic bo sam juz nie wiem o co z tymi pompami chodzi i z tymi filtrami :/ kurde tych filtrow jest duzo narturowych i nie wiem jak drogie kupic i jaka pompe nic a nic sie na tym nie znam gdyby ktoś mogł mi troche bardziej temat przybliżyć albo dać jakieś przykłady ze sklepow jakieś konkretne linki byłbym bardzo wdzieczny :) wiem bo czytac czytałem jak to skonstruować ale kurde nie znam sie na tych " itd... A i mam drugie pytanie czy pompa misi byc za filtrami czy moze byc przed ??

Opublikowano

Na forum jako napęd dla narurowców królują pompy CO, ale można też użyć "zwykłych" akwarystycznych. Ja mam np. dwa korpusy połączone równolegle na pompie Aquabee UP3000, która jest przed korpusami. W korpusach najlepiej sprawdzają się wkłady sznurkowe 50 mikronów. Można również użyć włókniny (ovata) lub waty akwarystycznej (Sera, JBL). Sklepów z korpusami jest dużo. Np: http://sklep.osmoza.pl/obudowa-34-do-filtra-wody-p-57.html

Opublikowano

Pompy C.O są faktycznie najlepsze co do wydajności oraz zużycia prądu. Swego czasu Sysgone zamieścił porównanie Omni z Grundfosem, obie 25-40. Czekam teraz na owego Grunda aż do mnie dotrze i poprawiam swą filtrację. Mam korpus 1/2 i 3/4 cala, więc 3/4 będzie za pompą, czyli na stronie wlotu do pompy, a 1/4 przed, czyli na stronie tłoczącej. Pompy wykazują większą sprawność w pchaniu niż w zasysaniu, więc będzie optymalnie. W korpusach wkłady 50 mikronów. Planuje ponadto zrobić trójnik z zaworem do hydroponiki, która z dnia na dzień mnie coraz bardziej zaskakuje swymi możliwościami. Projekt uwzględnia również podpięcie węża do podmian, oraz spuszczania wody, lecz w zależności od kasy będzie to zrealizowane. Okazało się, że zawór do rury 25mm kosztuje 15 zł (szit!). Będę ich potrzebował aż 6 więc, hm....Przemilczę..

Zastanawiam się również nad 2 rurami ssawnymi .. Ktoś miał takie coś ?

Opublikowano
Ok jednak po długich przemyśleniach zdecydowałem sie zrobic filtracje narurowam ale mam kilka pytań z tym związanych :

Po pierwsze mam akwa 450 l i tak gdzie najlepiej kupic te filtry narurowe w jakim internetowym sklepie i jakie duże czy nie lepiej było by kupic jeden zamiast 2 szeregowo połaczoych??

Po drugie jaka pąpke kupić nie chce takiej do C.O. tylko wolał bym ze sklepu www.rybarium.pl

Po trzecie czy ta papke zamontować przed filtrami zeby pchały wode do nich czy za nimi zeby ssały??

Po czwarte czy jest rożnica z ktorej strony i jak podłacze te filtry ??

Po piate jek sie je czyści czy trzeba miec dużo miejsca czy jak ??

No i wreście po szoste czy ktoś ma może schemat jak to najlepiej zrobić ??

jeśli po zadaniu takiego pytania i odpowiedziach które dostałeś nadal pytasz... to dla mnie znaczy że nie chciało Ci się czytać...

narurowe kupisz tam gdzie Ci taniej i/lub wygodniej... nie świruj że będziemy Ci wklejać linki do rzeczy tak pospolitych...

po drugie - pompę kup na jaką Cię stać... jeśli z rybiarnium to kup polecaną...

zamontuj jeden przed a resztę po... nie wiem ile montujesz - bo tego nie napisałeś... to zależy od zasobności portfela

miejsca trzeba mieć tyle ile na odkręcenie narurowca - kupisz to przetestujesz...

i wreszcie - nie - schematu Ci nikt nie narysuje - co najwyżej sam sobie przemyśl - narysuj i poprawimy...

no normalnie ciut bezczelnie... :evil::mrgreen:

i to nie że nie chcę pomóc... poczytaj a potem pytaj!

peace :wink:

Opublikowano
Zastanawiam się również nad 2 rurami ssawnymi .. Ktoś miał takie coś ?

Nie ale podpiąłem ostatnio pod rurę ssącą deszczownicę i tym sposobem zbiera syf z całej szer.akwa :P