Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,

Mam możliwość zakupu po dobrej cenie akwarium o wymiarach 160x50x45 (360L) , moje pytanie czy w takim akwarium ( głównie chodzi mi o małą wysokość ) mogę hodować z powodzeniem Aulonki, z dwa gatunki , na pewno CYTROCARA MORI i Copadichromis borleyi ? Czy ryby nie skarłowacieją w takim zbiorniku ? Z góry dziękuje za odpowiedz

Posted

Ryby nie karłowacieją przez małe rozmiary zbiornika tylko przez to, że w takim małym zbiorniku z reguły panuje przerybienie a co za tym często idzie kiepskie parametry wody i jeśli tak jest od małego to ryby karłowacieją. Niektórzy niektóre gatunki potrafią wyhodować większe niż są w naturze i to nie poprzez to, że mają większy zbiornik niż naturalny :) Tylko przez dobre parametry wody i dobre żywienie, którego w naturze nie mają.

Posted
]Ryby nie karłowacieją przez małe rozmiary zbiornika tylko przez to, że w takim małym zbiorniku z reguły panuje przerybienie

serio to w 40 cm jedna c. morii nie skarłowacieje bo będzie sama?

tej ryby nie dawał bym do twojego akwarium.

Posted

Aha, rozumie, ale jak bym się zdecydował jednak na Mbuna np. Acei (1+4) i do tego RED-RED (1+3) i jakiś trzeci gatunek w takim akwarium ?

Posted

Na borleyi też to nie jest najlepsze akwa...jest ciut mniejszy od moorii.

edit:dla mbuny jak najbardziej,nawet możesz się pokusić o 4 gatunki :P