Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moc moze i by moglo ale nie chce mi sie uczyc sie programowania tego. :P

Zwykly pecet z linuksem daje mi praktycznie nieograniczone mozliwosci. Dodatkowo mysle o przyszlym sterowaniu kilkoma innymi rzeczami wiec bede mial jakas wprawke...

Opublikowano

Inaczej : możesz mieć pełnie możliwosći w przypadku użycia PC.

Więc decyzja zleży od ciebie czy wykorzystasz pełnie możliwości czy w zupełności wystarczą ci ograniczone.

To, plus swiadomosc że bedzie chodziło 24/24h na 365 dni, co automatycznie przełoży się na rachunek.

Co do via Eden...one mają takie zużycie mocy jaką mają wydajnosc... :D niestety.

A wydajnośc kryptograficzna (wszysta) nie jest ci w tych zastosowaniach do niczego potrzebna.

I jeszcze na koniec ile sobie życzą za to "cacko" (czyli za płytę), porażka i kpiny.

Więc niech cie nie zwodzi ich zużycie energii, przejrzyj dokładnie opinie i testy + (co naprawde istotne) ceny płyt.

Opublikowano

Zrobil sie mocny off topic ale moze nikomu to nie bedzie przeszkadzac. :)

Oczywiscie nie wiem do czego jest Ci potrzebny taki komp wiec nie moge sie wypowiedziec o koniecznej mocy w Twoim przypadku.

Ale w moim jest to monitoring akwa i paru punktow w mieszkaniu (po magistrali 1wire) plus typowy NAS do przetrzymywania i synchronizowania plikow z kilku komputerow. Plus czasem jakis wget i [ur=http://pl.wikipedia.org/wiki/Rtorrentl]rtorrent[/url].

Kazde z tych zajec wymaga bardzo malo mocy. Przyznam, ze probowalem to odpalic nawet na 486 ale tutaj okazalo sie, ze juz przesadzam. Brak mocy byl zauwazalny a oszczednosci pradu nie bylo w ogole.. .:]

Opublikowano

Taki NAS to w ogóle fajny pomysł, WD Mybook albo inny NSLU powinien się znaleźć w każdym gospodarstwie domowym ;) 1wire można podł. przez seriala albo usb, dobrze myślę? Dalszy krok to sklejenie jakiegoś softu przetwarzającego sygnały z szyny, mierzącego parametry, logującego...i żeby ładnie można było ogarnąć z poziomu www :) Podgląd akwarium na żywo przez internetową kamerkę to już będzie tylko wisienka na torcie.

Aha, z drugiej strony oczywiście coś musiałoby sterować tymi przekaźnikami czy pwm.

Opublikowano

W sumie to czytasz w moich myslach albo zagladasz mi przez okno. Dokladnie to wszystko robie.

1wire można podł. przez seriala albo usb, dobrze myślę?

bardzo dobrze

Pod linuksem 1wire mozna obslugiwac w sposob najprostrzy z mozliwych. Po prostu w okreslonych miejscach pojawiaja sie pliki tekstowe w ktorych znajduja sie konkretne wartosci. Tak wiec oprogramowanie tego jest mega banalne.

Zobacz:

yaro@zabbix2:/media/1-wire$ ls -1

28.006B58020000

28.337E58020000

28.5D4958020000

28.A98E58020000

28.B7A9DB000000

28.CC6458020000

28.DF4858020000

alarm

bus.0

settings

simultaneous

statistics

structure

system

uncached

yaro@zabbix2:/media/1-wire$ cat 28.006B58020000/temperature11

26.5

yaro@zabbix2:/media/1-wire/28.006B58020000$

Kazdy czujnik to jeden katalog 28.XXXX w ktorym sa pliki z parametrami ktore przekazuje czujnik :)

W powyzszym przykladzie czujnik o identyfikatorze 28.006B58020000 wskazuje 26.5 stopnia C

Dalszy krok to sklejenie jakiegoś softu przetwarzającego sygnały z szyny, mierzącego parametry, logującego...i żeby ładnie można było ogarnąć z poziomu www

Zaczlem nawet pisac taki soft ale wyszlo mi ze latwiej i efektowniej bedzie przerobic software ktory uzywam do monitoringu sieci w pracy. Moze dzis uda mi sie wreszcze znalesc troche czasu aby porzeźbic... :)

Podgląd akwarium na żywo przez internetową kamerkę to już będzie tylko wisienka na torcie.

Hahaha... Przysiegam ze juz mialem nawet podlaczona kamere. Ale Zwykle kamery i kamery IP dla mnie daja tak dziadowski obraz ze chyba szkoda pracy. A znowu kamery megapikselowe kosztuja okolo 1000zł wiec "ciut" za duzo... :(

Aha, z drugiej strony oczywiście coś musiałoby sterować tymi przekaźnikami czy pwm.

A tutaj to nie rozumiem co masz na mysli...

No przeciez komputer steruje przekaznikami wlaczajacymi i odlaczajacymi urzadzenia w baniaku...

Opublikowano

Myślałem,że zachodzi potrzeba napędzania jakiejś części wykonawczej przez pwm, może pompy dozującej czy czegoś takiego. Co do wizji, kamery vhs są na alegro tanie jak barszcz a obraz niebo lepszy. Tylko jakiś grabber do tego..

Opublikowano

2 lata temu z Polski wchodzilem na komputer sterujacy poprzez program komunikacyjny (zdalna kontrola) i od razu mialem wglad w okno programu sterujacego.

Odczyty temp realizowalem na DS-ach (2 przewodowa linia transmisyjna) na najprostszym interfejscie via RS.

Kamera...? A pytanie jak z transmisją? Bo jesli ma byc to pokaz slajdow co 10s....wszak po to jest aby się przyjzec a nie przygladać (vide pokaz, zamiast zdjec)