Jump to content

moje maluchy

juppi

Recommended Posts

yes... W końcu sie doczekałem - po trzech tygodniach mam 10 małych redków i chyba z 50 sztuk przecinków-maingano (po dwóch matkach).

I stąd moje pytania:

1. Czym karmicie narybek? Czy wystarczy ten sam pokarm co dorosłym ale odpowiednio rozdrobniony? /mam na myśli np. spirulinę - suchy pokarm w płatkach/ Czy można im dodawać coś z mięcha? /kryl w płatkach?/

2. Tak orientacyjnie - kiedy wpuszczacie maluchy do ogólnego akwa? /wiem: najprostrza odpowiedź - "wtedy gdy sie nie zmieszczą do pysków pysków" :twisted:/ Miesiąc? Dwa? Pytam, bo narazie siedzą w siatkowym kotniku 20x20x15 więc pewnie będzie za chwilę im za ciasno.

Ps: Gdyby ten topic nadawał się jednak bardziej do "rozmnazania" niż "hodowli" to uprzejmie proszę Moderatorów o wyrozumiałość :) i ewetualne przenosiny :)

Ja swoje maluch karmie głównie płatkami które rozcieram w palcach

Z wiekiem podaje im coraz bardziej zbliżony pokarm do dorosłych ryb !

Z mojego doświadczenia wynika, że maluch rosną mniej więcej ok. dwóch

miesięcy zanim będą takich rozmiarów żeby nie zostały pożarte :twisted: .

ten sam pokarm co dorosłym ale w rozdrobnieniu w zupełności sie nada, jeżeli chodzi o pokarmy misne to z nimi tak samo ostrożnie jak i z duzymi rybami czyli sporadycznie jako uzupełnienie diety z tym że musi to być drobna mrozonka np cyklop. co do pożerania przez współmieszkańców to stwierdzenie żeby się im nie zmiesciła do pyska raczej dotyczy drapiezników bo te faktycznie zjedzą wszystko co będą wstanie połknąć, w przypadku większości mbuny to nie wygląda tak tragicznie najczęściej narybek o wielkości przekraczającej 2 cm jest już bezpieczny ale zalezy tez to od pozostałej obsady i wielkości "starszych" ryb