Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jako że to jest mój pierwszy post na początku chciałbym wszystkich powitać a i przy okazji życzyć Wesołych Świąt :)

Co do tematu:

Posiadam łupek serycytowy (do zrobienia tła) oraz serpentynit (tzw."kamole").

Na pierwszym z w/w po obłupaniu paru warstw znajduje się żółty i czerwony osad, można go palcem rozetrzeć,

jednak do końca nie chce się usunąć. Na drugim są żółte plamy - twarde, jakby wrosły w skałę.

Wiecie może co to jest, czy takie łupki nadają się na tło ?

Poniżej zdjęcia tych skał. Dziękuję z góry za odpowiedzi i jeszcze raz witam wszstkich gorąco:)

Pozdrawiam

Łupek:

upekse.th.jpg

Serpentynit:

serpentynit.th.jpg

Opublikowano

Witaj, niewątpliwie że to czerwone to jest jakaś postać rdzy. Należałby to jeszcze zbadać węchem :) Choć niewykluczone że to tak jak i w przypadku drugiego zdjęcia to porost.

Są różne gatunki porostów, jedne trwale potrafią związać się ze skałą inne pewnie nie. Poszukaj w jakimś atlasie porostów zdjęć podobnych do tego co jest na skale.

Opublikowano

Mam taki sam biały porost na komolach, nic złego się nie dzieje, a biały jest tylko chwile po potem zarasta ( u mnie te narosty zarosły pierwsze ) glonem, najpierw okrzemkami teraz zielenicami i jest cacy :D

Opublikowano
Witaj, niewątpliwie że to czerwone to jest jakaś postać rdzy. Należałby to jeszcze zbadać węchem :)

Mój węch może odbiega od psiego :) ale nie wywąchałem w tym rdzy. Tak jak pisałem, mogę to rozetrzeć palcem, ale rdzy to nie przypomina, pytanie tylko co to może być. Wyczytałem gdzieś, że można sprawdzić to przy pomocy wody utlenionej, zaleje mały kawałek i sprawdzę po jakimś czasie, mam nadzieję, że to nie rdza, bo jak tak to rdza = Fe = śmierć rybek... Oby to nie była rdza... :? :(

Opublikowano

Próba z wodą utleniona dała pozytywny wynik, tzn. te czerwone to żadna rdza ani żelazo....ufff odetchnąłem z ulgą :D

sproboj to odlupac przecinakiem latwo schodza takie rzeczy z kamyczkow

Spróbuję zaraz odlupać, dzięki.

Teraz można robić tło, zobaczymy jak to wyjdzie :)