Skocz do zawartości

kiedy pierwszy raz wyczyścić kubełek ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój akwarium zalałem 2 tyg temu, jednakże cykl azotowy wystartował dopiero 5 dni temu. Zastanawiam się kiedy powinienem pierwszy raz wyczyścić wkłady w ATMANIE ?

Opublikowano

rozumiem, a czy do jednego z pojemników mojego kubełka mogę dodać np. więcej ceramiki czy dodatkową gąbkę?

Opublikowano

Na początku na pewno im więcej ceramiki tym szybciej cykl azotowy się skończy (niewiele ale zawsze coś) jak już ruszy i NO2 będzie zero to ilość ceramiki nie ma znaczenia, lepiej dać więcej gąbki.

Co do czyszczenia kubła - złoże biologiczne kiedy się go nazbiera dużo staje się martwe i rozkłada się jak wszystkie martwe organizmy biologiczne, wydzielając do wody toksyczne związki. Tak że tutaj ja nie byłbym pewny czy czyścić dopiero jak się filtr zatka. Jest taka szkoła, żeby filtra nie ruszać jak nie trzeba, ale jak wiemy, że w filtrze zalega dużo syfu, pomimo, że przepływ nie spadł to możemy go umiejętnie umyć i krzywdy nie będzie a na pewno będzie lepiej. Umiejętnie to znaczy lekko wypłukać syf wodą z akwarium.

Jak ktoś uważa, że częste płukanie filtra może być złe to niech napisze dlaczego - zakładając, że robimy to umiejętnie i nie wysterylizujemy całego filtra :)

Opublikowano
Wyczyść jeżeli będzie zauważalny spadek przepływu, parametry zaczną "wariować" albo profilaktycznie co pół roku.

co do profilaktyki to różnie. Wiem, gdzie są zewnętrzne biologi nie otwierane już dwa lata.

Jeśli Twój filtr odciąga również brudy, to tak jak kunta powiedział. Jeśli natomiast z prefiltrem wolniutko pobiera wodę, to "nigdy" ;)?

Opublikowano
Jeśli natomiast z prefiltrem wolniutko pobiera wodę, to "nigdy" ;)?
Czy możesz podać choć jeden argument (oprócz lenistwa), który mógłby to potwierdzić? :)
Opublikowano
]
Jeśli natomiast z prefiltrem wolniutko pobiera wodę, to "nigdy" ;)?
Czy możesz podać choć jeden argument (oprócz lenistwa), który mógłby to potwierdzić? :)

Podstawowy argument to taki:

po co ruszać coś co dobrze działa?

Doolga dobrze prawi , im rzadziej zaglądamy do biologa , tym lepiej.

Opublikowano
im rzadziej zaglądamy do biologa , tym lepiej.

... jeśli tylko zewnętrzny nie zaciąga mułu to uważam, że tak właśnie powinno być.

Opublikowano

to ja sie dolacze do tematu, jak czesto czyscicie wezyki od kubelka?

raz na pol roku jak kubelek? czy w jakichs ekstremalnych sytuacjach niemal zatrzymania przeplywu :)