Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja to widze generalnie tak : to rozwiązanie boczne (de facto bezkominowe) i również rezygnacja z pudełka.

Na pewno pryz określonej wydajności pompy ustali ci się określony poziom w stosunku do średnicy odpływu, tak samo jak przy pudełku.

oczywiście, ale projektując sumpa musisz uwzględnić jego większa pojemność na wodę obiegową (większa różnica poziomów w akwa dla pracy pompy i jej braku). A i wahanie poziomu wody w akwa, zależnie od stopnia zanieczyszczenia wlotu większe niż w przypadku pudełka.

Opublikowano

Woda obiegowa to już kwestia sumpa.

Jeżeli zastąpisz (lub dołożysz) tą drobną krateczkę na wlocie siatką o większej powierzchni to kwestia zapychania w 99% odpadnie, nawet w roślinnym.

Czyli coś a`la pudełko tyle ze z siatki i zakrywające odpływ i to wszystko.

Opublikowano

Tak Drak, ustawisz poziom i na otworze przelewowym (który de facto mam 2x 25mm - tylko dziury pod te śrubunki są 35), ale takie rzeczy jak te poniżej też są ważne...

oczywiście, ale projektując sumpa musisz uwzględnić jego większa pojemność na wodę obiegową (większa różnica poziomów w akwa dla pracy pompy i jej braku). A i wahanie poziomu wody w akwa, zależnie od stopnia zanieczyszczenia wlotu większe niż w przypadku pudełka.

... i nie pisz mi proszę "że to kwestia sumpa", bo oczywiście ale sump razem z przelewem stanowi całość filtracji i każdy element ma na nią wpływ...

nie zrezygnuję z pudełka ze względów praktycznych (ustawienie poziomu wody bez względu na miejsce wierceń, mniejsza ilość spiętrzonej wody, większe bezpieczeństwo)

i nie ważne że tak jak piszesz się da... moje argumenty uważam za bezdyskusyjne (te w nawiasie), w moim przypadku, bo dziury mam niżej niż chcę poziom wody, sump+rezerwuar wody będą nietypowe, ale tego nie wiesz... :wink:

Opublikowano

Nie wiem "co tam u Ciebie" bo wiedziec nie mogę, twój projekt pod twoje potrzeby.

Ja uważam że ten układ umożliwia także reygnacje z pudełek i moim zdaniem warto to wykorzystać - komin ale bez jego wad.

Opublikowano
Nie wiem "co tam u Ciebie" bo wiedziec nie mogę, twój projekt pod twoje potrzeby.

Ja uważam że ten układ umożliwia także reygnacje z pudełek i moim zdaniem warto to wykorzystać - komin ale bez jego wad.

co tam u mnie - no w sumie racja - wiem tylko ja...

jedyne co, to to że na moim przykładzie widać że takie pudełko nie zawsze jest bee...

bo jak pisze Nurosław, komin też ma zalety...

a taki pudełkowy "półkomin" ma ich moim zdaniem nawet więcej :twisted: