bartex Opublikowano 21 Marca 2010 #1 Opublikowano 21 Marca 2010 Witam, mam obsadę ok 1 roku lub dłużej, już lekko zredukowana a mianowicie pozostało: 1. p.saulosi coral 2+4 2.melanochromis cyneaorhabdos 2+2 i 3 jeszcze nie wiadomo co 3.Ps. Elongatus Mphanga 2+3 jeszcze może się zmienić ale tak po obserwacji typuję. Moje pytanie czy redukować w sztukach i zostawić 3 gatunki czy odłowić 1 gatunek?? Osobiście wolałbym pozostawić 2 gatunki ponieważ jeszcze chwila i będzie ciasno, a chciałbym aby mi podrosły jeszcze. ja na razie parametry wody( PH=8.0, No2=0, No3=10, ). Czekam na sugestię co poczynić i w jakim kierunku mam podążać. przynajmniej przez rok albo dwa nie wchodzi w grę większy zbiornik.
filas Opublikowano 21 Marca 2010 #2 Opublikowano 21 Marca 2010 ja bym zostawił trzy gatunki a skupił się na ilości samców, bo dwa samce w obrębie jednego gatunku to trochę nieszczęśliwe zestawienie
Kroczek33 Opublikowano 21 Marca 2010 #3 Opublikowano 21 Marca 2010 jak poprzednik proponuję zostawić 1 samca z każdego gat
bartex Opublikowano 21 Marca 2010 Autor #4 Opublikowano 21 Marca 2010 ja bym zostawił trzy gatunki a skupił się na ilości samców, bo dwa samce w obrębie jednego gatunku to trochę nieszczęśliwe zestawienie hmm a co złego w posiadaniu 2 samców np. saulosi w takim akwa?? zawsze miałem więcej samców niż jeden. Wtedy mogę dopiero obserwować pełne wybarwienie przynajmniej jednego. co do redukcji czy tylko taka będzie ok?? a jak odejmę np jeden gatunek to 2gatunki po 2 samce to za dużo?? ktoś coś jeszcze doda???
filas Opublikowano 21 Marca 2010 #5 Opublikowano 21 Marca 2010 hmm a co złego w posiadaniu 2 samców chodzi o to, że przy dwóch samcach agresja dominującego skupiona jest na tym drugim, zdominowanym i po pewnym czasie możesz spodziewać się trupka, dlatego zaleca się trzymanie jednego lub np trzech samców (przy trzech agresja rozłożona jest na dwa pozostałe co daje im większe szanse) ale to raczej w większych zbiornikach Wtedy mogę dopiero obserwować pełne wybarwienie przynajmniej jednego przy układzie z jednym samcem też zaobserwujesz pełne wybarwienie, głównym celem wybarwiania się samca jest chęć zwrócenia uwagi na samicy, natomiast zrobienie wrażenia na innym samcu odbywa się na zasadzie okazania agresji
kunta Opublikowano 21 Marca 2010 #6 Opublikowano 21 Marca 2010 hmm a co złego w posiadaniu 2 samców chodzi o to, że przy dwóch samcach agresja dominującego skupiona jest na tym drugim, zdominowanym i po pewnym czasie możesz spodziewać się trupka, dlatego zaleca się trzymanie jednego lub np trzech samców (przy trzech agresja rozłożona jest na dwa pozostałe co daje im większe szanse) ale to raczej w większych zbiornikach Tu się z Tobą nie zgodzę bo mam 3 samce saulosi i nie zaobserwowałem aby agresja była rozłożona na 2 samce - mogę nawet powiedzieć że agresja dwóch wybarwionych jest skupiona na jednym zdominowanym. Wg mnie trzymanie trzech samców ma na celu posiadanie dwóch ładnie wybarwionych ryb. Wtedy mogę dopiero obserwować pełne wybarwienie przynajmniej jednego przy układzie z jednym samcem też zaobserwujesz pełne wybarwienie, głównym celem wybarwiania się samca jest chęć zwrócenia uwagi na samicy, natomiast zrobienie wrażenia na innym samcu odbywa się na zasadzie okazania agresji No i tu też muszę się nie zgodzić - przy wielosamcowości samce są pięknie wybarwione praktycznie cały czas - nie tylko podczas zalotów,a prawdziwe piękno można podziwiać podczas walk lub pokazu siły między dwoma samcami.
filas Opublikowano 22 Marca 2010 #7 Opublikowano 22 Marca 2010 nie musisz się ze mną zgadzać, ja napisałem to na podstawie moich doświadczeń z pyszczakami a twoje są widocznie nieco inne i tyle, ja zawsze staram się niwelować ewentualne zgrzyty w akwarium, tym bardziej 240l, ty widocznie wolisz kiedy... ...prawdziwe piękno można podziwiać podczas walk Wg mnie trzymanie trzech samców ma na celu posiadanie dwóch ładnie wybarwionych ryb jest też wersja malawi z samymi samcami - to dopiero muszą być okazy piękna
Rekomendowane odpowiedzi