Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I wszystko zaczyna sie klarowac... co do napowietrzacza w tym przypadku - potrzebny? Zbedny? Moze poprostu listwa gdzies z boku akwa i tez by dawala ruch wody wtedy ...

Zapedzamy sie - czyli mam teraz tak :

1. Filtr zewnetrzny - Eheim Professionel 2224 - robimy z niego biologa

2. Filtr wewnetrzny - jakis okolo 750l/h - jaki, to pozniej dokladnie podyskutujemy, moze w troszke innym dziale :-)

3. Cyrkulator - bylo cos o jvp-101, mysle, ze bedzie ok.

4. i tutaj dalsze pytanie - napowietrzacz ? czy nie napowietrzacz.... kamien, listwa, czy jest wogole potrzebny tutaj napowietrzacz ?

gabka raczej twarda...

Opublikowano

Napowietrzanie będziesz miał gdy kupisz głowicę,w standardzie jest wężyk (układ Venturiego)więc dodatkowe bajery typu listwy itp.w akwa są zbędne.

Ja natomiast dalej jestem za mocniejszą głowicą :P Żebyś później nie żałował że kupiłeś za słabą i tracił na to kasę ... :wink:

Opublikowano

Ja mam jeszcze inną propozycję: do środka dać tylko jedną pompę o wydajności ok. 1ooo l/h ze spłaszczoną końcówką skierowaną ku górze. Taki układ działa u mnie w identycznym akwarium, robi niezłą falę na powierzchni załatwiając sprawę napowietrzenia. Prąd wody też jest niemały, młode saulosi na początku lekko znosiło jak ustawiały się na wprost wylotu, a one lubią czasem sobie tak popływać w nurcie :D

U mnie jedna pompa wystarcza w zupełności na posprzątanie po 9 szt. saulosi, woda jest naprawdę czysta. Do tego kubełek, 1-2 podmiany na tydzień i będzie git 8).

Opublikowano

Powiem szczerze, troszke sie poirytowalem :-) sorki za to pytanie, ale czy jezeli kupie glowice, to zalatwi ona sprawe filtra wewnetrznego (oczywiscie z gabka)?

Ostatnie akwa mialem sporo latek temu i to zupelnie inna bajke, nie bylo wtedy takich cudow jak glowice, filtry zewnetrzne - a w zasadzie moze i byly, ale na pewno nie ogolno dostepne i pewno cenowo tez ciezko sie mialy ... Na chwile obecna, jezeli to co wyzej napisalem jest "prawdziwe" , to poszedl bym w tym kierunku. Glowica z gabka jako mechanik, biolog - pisalem wyzej i w zasadzie zostaje grzalka i cala reszta.. Czy tutaj podobnie jak w innych slodkowodnych baniaczkach warto stosowac napowietrzanie w okresie dojrzewania ?

Opublikowano

Ja ostatnio testuję coś takiego: http://new.aquaszut.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=55

(Poprzednio miałem Power Head 70 i trochę denerwowało mnie stożkowe zakończenie tej pompy - trudno zakładało się gąbkę; z drugiej strony ponad trzy lata pracy non stop i zero zużycia)).

Obecna pompa jest niesłyszalna, a po założeniu płaskiej końcówki daje spory nurt i falę na powierzchni, napowietrzając wodę.

Wkład filtrujacy jest obudowany, łatwo się go ściąga i cały brud zostaje w środku przy wyciąganiu. Co do trwałości - czas pokaże :D

Opublikowano

kolejne pytanko - chodzi o biologa... Rozumiem, ze trzeba go ceramika napakowac. Tylko wydaj mi sie (mam nadzieje slusznie), ze jednak cos powinno zatrzymywac "brudy", ktore beda i tak zacigane z akwa... Mozecie po krotce napisac jak taki filtr biologocziny, uzywajac Eheim'a 2224 zlozyc poprawnie ?