Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Otoz kilka pytan - jak widac ponizej, bardzo poczatkujacych - otoz :

Akwa i cala reszta juz zamowione. Poczatkowo, myslalem o biotopie dla Gurami, badz pretnikow, jednak od niedawna, zastanawiam sie nad Malaw.

I tutaj moje pytania... czy ten baniaczek by sie nadal? Myslalem o saluosi 1+4.... Kolejna sprawa, to filtracja - zamowilem Eheim Professionel 2224i zastanawiam sie, czy konieczne (podejrzewam ze tak) jest instalowanie drugiego filtra - jezeli tak , jaki? Kolejna rzecz to napowietrzanie - rozumiem, po tym co poczytalem na forum i informacjach ogolnych, ze w zasadzie tylko przy dojrzewaniu by sie to przydalo.

Prosze o cierpliwosc, wyrozumialosc i konkretne objasnienia - jezlei uwazacie, ze akwarium sie nie nada - poprostu napiszcie i zostane przy gurami :-)

Pozdrawiam.

Opublikowano

na jedno gatunkowe to napewno sie nadaje.Filtr biologiczny ok,jeszcze jakis meczaniczny byl by potrzebny(bez naczenia czy dla pyszczakow czy gurami).Jesli deszczownica z biologa i mechanik beda zalamywac tafle wody to powinno wystatrczyc do napowietrzenia akwarium

Opublikowano

o to calkiem przyjemne wiesci :-) zestaw do napowietrzania kupilem.. wiec moge spokojnie zalaczyc, jednak o jakiej przeplywowosci filtru mechanicznego szukac?

Obsada bedzie ok? Podejrzewam, ze dwa gatunki, to juz bedzie tlok, lub 2 haremy saluosi ?

Opublikowano

Do takiego akwa możesz wpuścić max.8-10szt.niewielkiej mbuny,ale jednego gatunku.Przy odrobinie szczęścia może się udać 2+6/8.Oczywiście więcej miejsca będzie przy układzie 1+4 :P Filtr mechaniczny może być np.Atman AT-202 1200l/h 25W(ważne:ten sam model ale 10W ma tylko 600l/h).

Opublikowano

Perez nie przesadzasz z tym 1500 tys/h? Ja w 120 cm miałem szuta t-head'a 750 i było czyściutko. Popadasz w paranoje abstranoidalną co do filtracji :mrgreen: Na szczęście to nie zaraźliwe :D

Opublikowano

Tak Ci się tylko0 wydaje.Po założeniu gęstej gąbki przepływ spada a i sama głowica pralki nie robi.Wiem bo akurat uruchomiłem 200l i widzę że woda ledwo się kręci...

Opublikowano

Hmm... Skąd wiesz, że autor ma gęstą gąbkę ? Dlaczego od razu intuicyjnie wykluczasz założenie małego cyrkulatora, który będzie pchał gówna w stronę filtra, co by było idealnym rozwiązaniem ? Hanysie :mrgreen:

|