Skocz do zawartości

testy kropelkowe czy paskowe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam jedno proste pytanko czy testy kropelkowe są rzeczywiście dużo pewniejsze od paskowych ( mam na myśli tylko dobre sprawdzone firmy jak JBL no ) ?

Opublikowano

Paskowe zdają egzamin gdy masz już dojrzały baniak i chcesz sprawdzić czy wszystko jest OK.

Wtedy paskowy pokaże że coś jest nie tak - co weryfikujemy kropelkowym - i wiemy dokładnie o co chodzi...

Przy starcie baniaka niezastąpione są kropelkowe.

Opublikowano

ja nigdy nie preferuje paskowych - nawet jak jest juz dojrzały zbiornik

Gdy mam mierzyć coś w akwarium i ma to być tak niedokładne jak przy pomiarze paskami - to wolę nie tracić czasu i dać se spokój z pomiarami.

• 1 rok później...
Opublikowano

żeby nie tworzyć nowego wątku...

zbiorniczek mam dojrzały-parametry są wporządku (mierzone kropelkowymi) i chcę zakupic paskowe testy dla szybkiej kontroli.

na allegro znalazłem dwie wersje paskowych jbl i sery

http://allegro.pl/sera-quick-test-ph-kh-gh-no3-no2-20-paskow-i1706612186.html

Ktoś używał sery? badał ktoś różnice między wynikami dla paskowych sery i kropelek?

dzięki za info.

Opublikowano
? badał ktoś różnice między wynikami dla paskowych sery i kropelek?

Perez wskazał Ci różnicę jednego pomiaru - różnica kolosalna. A czy to Sera czy Tropical - pasek to pasek, zawsze niedokładny...

Opublikowano

witam, możecie podać konkretne nazwy/producenta testów które są konieczne do prawidłowego prowadzenia akwarium.

p.s. w tej chwili używam pasków JBL ale jak tak piszecie że g.. warte to muszę sprawdzić czymś co polecacie.

a.. i jeszcze jedno:

proszę nie podawajcie linków z allegro bo za kilka tygodni ktoś będzie chciał skorzystać i zobaczy zonk'a.

Opublikowano

macie może jakieś tanie i pewne źródła gdzie można kupic i sie nie naciąć?

na aledrogo:

JBL:

NO2 - 23,99 (29,49 z przesyłką)

NO3 - 29 (36,50)

KH - 17,90 (22,90)

PH - 11,90 (17,99)

suma 82,88 + KW

czy to dobre ceny czy można kupić taniej ?