Skocz do zawartości

jaka dopuszczalna tolerancja odchyłu od poziomu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na razie nic specjalnego, na kamienie muszę jeszcze trochę poczekać ( serpentynit ) plus jakieś wapienie, tło mam zamiar zrobić niebieskie tylko nie mogę namierzyć odpowiedniej folii.

post-9690-14695712463198_thumb.jpg

Opublikowano

Ja mam poziom wody z lewej z przodu 3cm od krawędzi akwa a z prawej z tyłu 4cm.

ale to dlatego że baranie łby nie potrafiły prosto dociąc szyby - kapnąłem się po zalaniu - ale stoi i nic się nie dzieje - tyle że pancerna szyba jak na ta wysokość i dłuzsze niż zwykle wzmocnienia - także nie sugeruj się... ;)

a co do folii, to jakby ostatni dzwonek :P

Opublikowano

Z folią też już się uporałem - po prostu przykleiłem ją z tyłu taśmą klejącą przeźroczystą ( na luźno ) , a to dlatego że ta folia po przyklejeniu praktycznie nie daje się usunąć , sprzedawca powiedział że usuwa się ją poprzez podgrzewanie np opalarką czego w przypadku akwarium wolałbym nie robić w przyszłości gdyby skusiła mnie zmiana koloru np na czarny. Jakościowo wg mnie bez zastrzeżeń

Opublikowano

Witam,

Miałem również problem z poziomowaniem szafki na panelach. opis:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=16&t=6345&hilit=szafka+panelach

Sposób z nawiercaniem otworów w podłodze i dorobieniem podstawki ze stalowych kształtowników ze szpilkami wspartą na stropie sprawdza się w 100%. Możliwość poziomowania za pomocą regulowanych szpilek daje dużo dokładność. Szpilki można wkręcać od góry na juz leżącej podstawce. Na wypoziomowaną podstawkę kładziemy szafke i calą resztę. A fakt że beton się nie ugnie daje pewność że po zalaniu poziom pozostanie na miejscu. Moje akwa nie ma żadnych zauważalnych gołym okiem (poziomicą i metrówką) odchyłów od poziomu.

Opublikowano

Pozostaje pytanie co zrobić jeśli masz stropy drewniane wypełnione humusem czy jak to się tam nazywa wiec albo kładziesz na deskach ( panelach czy co tam jest albo nie stawiasz )

Opublikowano

Moznaby te szpilki postawić na listwach czy płaskownikach matalowych żeby stały na nich zamiast robić dziury w podłodze aż do betonu. Taka kanapka. Pomysł regulacji nóg prosty a genialny.