Skocz do zawartości

MROżONKI - czy to dobry pomysł ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie ! bardzo proszę o pomoc w kwestii mrożonek którymi chcemy urozmaicić dietę naszym Pysią ale po kilku karmieniach zaczynamy wątpić ? albo może popełniamy gdzieś błąd ? dokarmiamy mrożonkami 3-4razy w tygodniu nasze pyśki to maluchy 2-6cm sucha karma to spirulina tropical płatki malawi micro hikari mrożonki polecił nam sprzedawca i wszystko było ok po podaniu np rozwielitki mysis solowiec ale przy kryll drobny 1maluch o mało się nie udławił - dość długo pływał z tym w pyszczku nie mogąc przełknąć aż w końcu wypluł i było ok ale teraz mamy obawy żeby podawać kryll - chcemy poczekać aż podrosną ( pan w sklepie powiedział że w zamrażalniku mogą leżeć nawet rok ) po oczliku to akwa wyglądało jakby było nasypane piasku lub pyłu wprawdzie pysie szalały po akwarium i wyglądało że chyba to zajadają ? ale czy napewno ? krążą do tej pory ( mam nadzieję że ta woda się wyklaruje ) szklarka natomiast pozostawiła jakąś tłustą chyba powłokę na powierzchni któą po jakimś czasie pysie ? lub filtr ? wciągnęły , ale jakoś tak po karmieniu mrożonkami nasze akwa wygląda jak po tsunami czy coś w tym rodzaju ?!! Oczywiście zależy nam bardziej na dobrym samopoczuciu naszych pupilków niż na czystej wodzie ale proszę o radę czy powinniśmy dawać te mrożonki ( myślę tu o szklarce oczliku i kryllu drobnym - bo reszta jest ok ) czy też może coś powinniśmy zmienić w diecie naszych maluchów Pozdrawiam

Opublikowano

ups naprawdę nie zauważyłam przepraszam - jestem początkującym akwarystą i to są również początki w Klubie widzę jak jeszcze słabo poruszam się po kopalni wiedzy jaką jest forum Klubu Dziękuję znalazłam i na pewno zapoznam się z treścią całegp postu a nasza osada to wygląda na to że mięsożercy i wszystkożercy - labidochromis caeruleus yellow - aulonocara calico - nimbochromis livingstonii - pseudotropheus socolofi - pseudotropheus acei Dziękuję za odpowiedż na mój post

Opublikowano

Obsade masz troche marnie dobraną do takiego zbiornika, same duże ryby, lepiej zrezygnuj z czegos bo jak podrosna to sie tam poduszą. Litraż baniaka duzy, ale robi go wysokośc,a nie długość i tu będzie problem.

Poczytaj na Serwisie w opisach gatunków o wielkości ryb które masz, np. Ps. acei, czy N.livingstonii.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

I ten cały mix masz w 110x70cm?

To nie jest nawet to, bo kolezanka ma naroznik 70x70

ups naprawdę nie zauważyłam przepraszam - jestem początkującym akwarystą i to są również początki w Klubie widzę jak jeszcze słabo poruszam się po kopalni wiedzy jaką jest forum Klubu Dziękuję znalazłam i na pewno zapoznam się z treścią całegp postu a nasza osada to wygląda na to że mięsożercy i wszystkożercy - labidochromis caeruleus yellow - aulonocara calico - nimbochromis livingstonii - pseudotropheus socolofi - pseudotropheus acei Dziękuję za odpowiedż na mój post

Obsada tragiczna, N.livingstoni w 100 paru litrach :shock: P.socolofi i P.acei nie sa miesozercami.troche mieska im nie zaszkodzi ale 4 razy w tygodniu to zdecydowanie za duzo.

Opublikowano

wracając do tematu, bo o mrożonkach mówimy a nie o obsadzie, to musisz uruchomić swój zdrowy rozsądek i po rozmrożeniu czegoś takiego dodatkowo uruchomić zmysł wzroku i powonienia :) po prostu nie wrzucaj zamrożonej kostki do akwarium - bo to największy błąd, rozmroź ją na jakimś talerzyku, pudełeczku itp. i oceń jak to wygląda, powąchaj czy nie śmierdzi podejrzanie a przede wszystkim przed wrzuceniem do akwarium przepłucz to w specjalnej (czyli drobniutkiej) siatce - można takie kupić. Nigdy nie wiadomo czy zakupiona mrożonka nie była kilka razy rozmrożona lub czy była przygotowana ze świeżego robactwa