Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

poszukuję filtra zewnętrznego z dużym przepływem w rozsądnej cenie. filtr miałby byc używany do 240 jako mechaniczny. Pojemność nie istotna. Przepływ najlepiej >1000 l/h. Cena do 350 zł. Znalazłem narazie JBL e900 900l/h w cenie około 270zł. Tetra 1200 za droga.

Użycie kaskady chyba raczej odpada żeby nie niszczyc aluminiowej pokrywy. Wewnętrznego chciałbym się pozbyć bo strasznie szpeci a ciężko mi jest go ukryć. W tej chwili jako biolog chodzi JBLe900 a mechanik to Fluval 4+

Proszę o jakieś sugestie.

Opublikowano

O e900 jako mechaniku w 240l zapomnij, mam u siebie ten model w 100l akwarium i tam ledwo daje rade. Wprawdzie napisałeś, że posiadasz taki filtr, ale nie wiem w jaki sposób miałby on być bardziej skuteczny od użytkowanego przez Ciebie Fluvala 4+. Ja w 200l(standard) mam e1500 i jako mechanik jest na styk, niemniej jednak gdybym ponownie miał wybierać wybrałbym jeszcze mocniejszy model, być może Fluval Fx :D. Jeśli koniecznie chcesz pozbyć się mechanika z akwarium, to poczytaj o filtrach narurowych(koszt ok. 200zł)

Opublikowano

Też znalazłem taki filtr ale chyba raczej bym się bał go kupić. Nie wiadomo jak ze szczelnością i ogólnie o z dzialaniem i jakością.

Jak to jest z pompka do CO jest dużo głośniejsza od kubełków?

Spodobał mi się pomysł narurowców.

Opublikowano
Jak to jest z pompka do CO jest dużo głośniejsza od kubełków?

Spodobał mi się pomysł narurowców.

Ja jakiś czas temu zrobiłem właśnie narurowca i już tego nie zamienię na inną filtrację mechaniczną :P Tak jak pisał Sławek jest bardzo cicha,trzeba się do niej zbliżyć by sprawdzić czy pracuje...:P