Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Akwarium 300l ( 120x50),

Obsada- msobo 10 sz, maingano 10 szt ( młodziez po 5 cm)

Filtracja -Fluval 405, Ferplast Blumodular 3

Parametry: PH - 7,6 KH - 12 NH4 -0 NO2-0 NO3-10

Podmianki raz na tydzień 25 % lub dwa razy w tygodzniu po 15% ( zależy jak z czasem),

Karmy: Dainichi Veggie Deluxe, Suprem Color, Spirulina JBL 40%, Sera Flora, JBL Novo Malawi, Tropical D Alio Plus, Hikari Excel, mrożonka wodzień i artemia.

U trzech msobo pojawiły się ciągnące się nitkowate przeżroczyste odchody, czasem są w nich kawałki pokarmy, rybki stały się troche bardziej płochliwe i raczej siedzą w koncie, ale do pokarmu wypływaja normalnie i jedzą, mają jakby troszke bledsze kolory, brzuszki nie spuchły, reszta obsady jest Ok.

Miałem ostatnio troche zawirowan w akwa, dolałem za duzo alkoholu i potem duże podmianki, ale parametry się utrzymały i jakis strasznych skoków nie było.

Czy to może być początek bloat, czy zaczać juz leczyć metronizadolem czy może poczekać i obserwować ?

Poradzcie co robić.

Opublikowano

Ja bym Ci proponowal nie lac wiecej alkoholu do akwarium celem pozywki? przy obsadzie w dojrzalym akwa jest to niepotrzebne , nastomiast Twoim rybka mogly zaszkodzic mrozonki, lub owy alkohol, nie dodawales ostatnio zadnej nowej ryby lub rosliny? Poki ryby maja apetyt jest dobrze jedyne co moge Ci poradzic w tej chwili to intensywniejsze napowietrzanie i wiekrza podmiana wody ewentualnie z dodatkiem soli niejodowanej 1lyzka na 10l.

Opublikowano

Wódka była lana bo przez miesiąc NO3 było 0 nawet po podmianie na wode z NO3 -10, i sprawdzaliśmy czy to jest denitryfikacja za porada kolegów z Forum ja się pospieszyłem i polałem za duzo ale do tematu.

Rybek żadnych nowych nie ma, roślin tez wiec nic z zewnatrz do akwa się nie dostało, te dziwne odchody i chowanie się trwa od trzech dni.

Mrożonki daje raz na tydzień.

Opublikowano

Czy ktoś mi wyjaśni cudowne właściwości soli w kontekście bloatu którego tak do końca nie ma?

powiedz ile karmisz i jakiej płci są te msobo? Nitkowate odchody same w sobie nie są symptomem choroby.

Opublikowano

jezeli nie ma poza tym nowych objawów to odstaw póki co pokarmy mięsne i mrożonki i obserwuj. Nitkowate odchody są czasem związane z inkubacją,głodówką lub karmieniem pokarmem ubogoresztkowym (do tego zaliczają się świderki).

Opublikowano
Czy ktoś mi wyjaśni cudowne właściwości soli w kontekście bloatu którego tak do końca nie ma?

Sól nie jest lekarstwem na bloat, wydaje mi się. W każdym razie nie uważam jej za lek na to. Chcę raczej zwrócić uwagę na właściwości odkażające soli oraz na fakt, że stężenia soli uszkadzają roślinność w zbiorniku.