Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dopiero zaczynam przygodę z MALAWI mam akwa 240L, bardzo podobają mi się Pseudotropheus demasoni - jaki gatunek mógłbym dobrać do nich. Podobają mi się :

- Cynotilapia Afra

- msobo magunga

- P. Saulosi / Coral

- Melanochromis Maingano

Z tego co czytałem mogą w niektórych kombinacjach mogą wystąpić rozbieżności w diecie i temperamencie poszczególnych gatunków, nie chcę popełnić takiego błędu na samym początku. za pomoc, z góry dziękuję

Opublikowano

Witam ja w 120cm mam m.johanni z p.demasoni na razie bez wiekrzych zgrzytow , z w/w dobrym kompanem bedzie msobo magunga lub maingano tyle ze w tym 2 przypadku bedziesz mial tylko niebiesko czrano w zbiorniku wiec jak juz wolalbym jednogatunkowe w wiekrzym ukladzie mowa o demasoni.

p.s dopiero zaczynasz przygode z malawi wiec proponuje zaczac od lagodnej mbuny.

Opublikowano

rozumiem, a co sądzisz o zestawie msobo, saulosi, afra i czy wogóle da radę 3 gatunki w tej wielkości akwa 240L.

Opublikowano

Afra+msobo+maingano bedzie ok

Afra z saulosi raczej odpada po 1 troche inna dieta po 2 podobienstwo samcow co w rezultacie spowoduje wzrost agresji i brzydkie barwy bitego samca i po 3 saulosi i msobo maja tez bardzo podone samice o takiej samej barwie a tak bedziesz mial kolorowo.

Opublikowano
Afra+msobo+maingano bedzie ok

Afra z saulosi raczej odpada po 1 troche inna dieta

skoro saulosi z afra odpada "raczej" przez dietę, to nie uważasz, że jeszcze bardziej "raczej" odpada msobo z afrą?

Opublikowano

Msobo jest wszyskorzerne ,C. afra rowniez wszyskozerna z przewaga mieska wiec nie przesadzajmy z ta dieta, natomiast saulosi wykluczylem glownie z powodow podobienstwa samcow .

A jezeli chesz byc taki dokladny i skrupulatny to sam w obsadzie masz M. parallelusa ktory pod wzgledem diety preferuje raczej pokarmy miesne jak afra a jednak jest z ww msobo, malo tego z typowo roslinozernym L. hongi.

Opublikowano

właśnie kwestia diety wydaje mi się dyskusyjna. w przypadku kombinacji ryb wszystkożernych z tymi z przewagą pokarmów roślinnych - ale którym można podawać niektóre larwy czy mrożonki, wydaje mi się że można je zestawić razem - przecież nie trzeba karmić ich codziennie ,,mięsem'' ale np. 2 - 3 razy w tygodniu.