Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W związku z remontem w mieszkaniu zamierzam uruchomić 200l baniaczek.Oczywiście ryby małe,wszystko- lub roślinożerne.Saulosi nie chcę,mam kilka typów:hongi srt,pulpican,afra cobue.Może jakieś inne propozycje?

Opublikowano

Witam afra jest fajna tylko ze w jednogatunkowym jest tylko1 ladny samiec. Na Twoim miejscu zdecydowalbym sie na w miare lagodnego i malego przedstawiciela melanochromisow czyli m.dialeptosa - sprobowal utrzymac harem nawet z 2-3 samcami bylo by ciekawie, barwnie i niespotykanie.

Opublikowano

Dialeptosa szukałem do 450l ale nigdzie nie było,jak masz namiary to napisz :P

Magunga mam w 450l więc odpada,co do polita to chyba kuzyn msobo więc też nie bardzo... :wink:

Opublikowano

A może Maylandię Livingstonii? Do 200 litrów możnaby wpuścić spore stadko. W KM niewiele osób ma te ryby - możnaby chyba policzyć na plcach jednej ręki. Ryby bardzo ciekawe i wcale nie taka małe - moje 1,5 roczne mają już około 7 cm. Mam je razem z Saulosi, ale ciekawe jakby się prezentoały w jednogatunkowym? Pewnie jeszcze ciekawiej. Pozdrawiam.

Opublikowano

Zdecydowanym faworytem jest L.hongi SRT od m_sobo tylko trzeba czekać na dostawę.Akurat baniak dojrzeje.Nie ukrywam że rybą którą bym widział w swoim baniaku to M.zebra chilumba maison reef ale do 200l to za mało na tego pyszczaka...:(

Opublikowano

To dodaj chilumbe jako 4 gatunek do 450l i bedzie w sam raz, a do 100cm juz wolalbym afre a odmiana barwna white top likoma jest bardzo podobna do chilumby o ktorej piszesz.