Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie odnosnie samicy melanochromisa johannii do akwarystow ktorzy posiadaja czy posiadali ta rybe wiec jak wiadomo samiec posiadac moze nawet do 6 atrap jajowych a czy dorosla samica rowniez posiada atrapy jajowe w liczbie 1 do 2 czy jak np; u kuzynki m.auratus jej pletwa odbytowa jest "czysta", kazdy mlody osobnik posiadajaca choc 1 widoczna atrape jajowa to potencjalnie przyszly samiec? a moze owa atrapa zanika wraz z wiekiem... (dodam ze znajomy mial harem 1x2 i obydwie samice nie mialy owych atrap ale przegladajac fotografie natknąłem sie na samice majace nawet do 2 atrap jajowych-lecz nie inkubujace, wiec równie dobrze mogly by byc to ulegle samce ktore jak wiadomo upodabniaja sie do samic. Z moich 10 sztuk na dzien dzisiejszy az 7 posiada owe atrapy z czego jestem pewien 3 samcow i teraz nie wiem czy dobierac mlode selekcjonujac jak to robilem u m. auratusa kierujac sie atrapa czy czekac,dodam ze u tego 2 metoda ta dziala w 90% przypadkach .

Opublikowano
Miałem jednego Johani z jedną atrapą na płetwie odbytowej, nigdy nie podchodził do tarła więc nie wiem czy to była samica.

ile mial cm? i jaka mial barwe ?,natomiast jak byl to jeden osobnik to nie mial bardzo z kim sie trzec :wink: , jezeli bylby to samiec to po osiagnieciu tych 5cm jako jedyny przedstawiciel tego gatunku zacząłby sie wybarwiac.

Opublikowano

ja zrozumialem ze miales tylko 1 rybe tego gatunku, natomiast jezeli miales normalny harem gdzie ten z atrapa mial ubarwienie samca to reszta z tego wnioskuje nie posiadała owych atrap i miala barwe poamaranczowo-zolta?A jezeli sie nie rozmnazaly to dalej nic mi nie wyjasnia ...bo owy samiec moglbyc dominujaca samica ktora przybrala barwy samcze ...

• 2 lata później...
Opublikowano

witam. mam pytanie odnosnie atrap jajowych czy zawsze są koloru pomaranczowego czy mogą być białe

--

sory nie rozwinełem tematu chodzi mi o afre, zaobserwowalem ze "ojciec" mojej ryby mial piekne pomaranczowe atrapy podczas gdy samiec po nim ma białe