Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie znam się na roślinach - do botanika mi kosmos więc nie będę dyskutował,czy spełniają swoją rolę rośliny czy podłoże nie wiem :)

dla mnie liczy się efekt akwarystyczny niskie NO3, oraz to że lepiej wyglądają te rośliny niż sama donica.

Oczywiście masz rację. Ja nie jestem przeciwnikiem hydroponiki. ;)

Szczerze sądziłem że napiszesz więcej danych o swojej donicy, które wniosą choć cień +- do takiej tezy jw. :P

Opublikowano

a co tu pisać ;)

przyjeżdżaj i oglądaj :)

a tak serio to ta donic to własnoręcznie sklejone akwarium o wysokości 20 cm i podstawie 60 cm na 40 cm, przedzielone na połowę. Przepływ wody odbywa się na zasadzie naczyń połączonych z akwarium. Hydro podniesione jest na półce do górnej wysokości akwarium, przez co poziom jest identyczny z poziomem w akwarium. pierwsza połowa ta od tyłu jet pusta - wykorzystuję ją jako miejsce na np grzałkę, w tym miejscu wlewam nawozy itp.. Przednia część hydro to na dole biobale (dla lepszego przepływu wody) 5 cm warstwa i na górę wysypałem kamyki w których osadzone są rośliny na końcu jest jeszcze mała komora na pompkę jakąś z bardzo małym przepływem, która wylewa wodę z hydro - funkcjonuje to już mi tak około 2 lata. Przez ten okres zgnił mi tylko jeden lucky bambo ( pozostałe dwa zakupione w tym samym czasie są w akwarium cały czas, pozostałe rośliny rosną, choć widziałem problem jaśnienia liści (podpowiedzał mi ktoś na forum, że to brak żelaza) od niedawna nawożę akwarium nawozem roślinnym z dużą dawką żelaza i rośliny zaczynają nabierać ciemniejszej barwy.

Parametry cały czas stałe NO2 = 0 NO3 w granicach 10 czy to efekt roślin czy tego że w podłozu dochodzi do nitryfikacji nie będę wróżył bo nie wiem, może i być że jest tak jak mówisz - że mogę wyciąć rośliny i też nie będzie skoku parametrów, jednak je zostawię bo bardziej mi się podoba z nimi niż bez nich.