Skocz do zawartości

oswitlenie do 170x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i nadal nie mam opinii, czy HQI są warte swojej ceny

czy też kłopotliwości, jeśli chodzi o wrażenia estetycze?

milc

co do kłopotliwości to bym sie niezgodził, bo kłpoptliwości nie stwierdzam poza jedynym mankamentem jaki wystepuje np u mnie kiedy HQI są zabudowane nad akwa w szawce i wtedy grzeją niemiłosiernie, ale i tak to raczej jak dla mnie to świetlówki były bardziej kłopotliwe w obsłudze i utrzymaniu w czystości.

co do wysokiej ceny też bym polemizował, bo teza ta wynika jedynie z cen jakie można zobaczyć w sklepach akwa przy markowych produktach przeznaczonych wyłącznie do akwarystyki - dlaeki też jestem aby oprawy robic samemu bo z pewnych względów ihmo jest to dość niebezpieczne - natomiast bez większych problemów w normalnej hurtowni elektrycznej można dostać oprawy przemysłowe które są tez już obecnie bardzo estetycznie wykonane a cena ich jest parokrotnie mniejsza niż tych specjalnych do akwa. Dodatkowo cenę rekompensuje żywotnośc sprzetu który wytrzyma pare wymian rur swietlówek.

Natomiast jeżeli chodzi o meritum pytania czyli estetyke to powiem przekornie że to kwestja gustu :wink: a tak na powaznie jeżeli ktoś myśli że po zmianie oświetlenia z jarzeniowego [oczywiście jezeli miał dobrze dobrane swietlówki] na HQI to akwa z nowym oświetleniem powali go na kolana to ihmo myslę że się może zawieść.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sylvanie juz do mnie dotarly i musze powiedziec ze sie zdziwilem (pozytywnie) otoz niebieskie i pomaranczowe ryby pod wplywem tych swietlowek az swieca (wspomne ze cena swietlowek byla bardzo atrakcyjna w porownaniu z hagenem) pozdrawiam

Opublikowano
Na luksus całkowicie otwartego akwa można pozwolić sobie moim zdaniem tylko w przypadku roślinnych, gdzie parująca, miękka woda nei zostawi śladów na szybie i gdzie nie wyskoczy nam kilkunasto centymetrowa ryba.[/quote]

Mam otwarty zbiornik od ponad roku i przez ten czas wyskoczyly mi moze 3 ryby. Wszystko w takim przypadku zalezy od dobranych gatunkow i utrzymywania systematycznego karmienia.

[quote]że po zmianie oświetlenia z jarzeniowego [oczywiście jezeli miał dobrze dobrane swietlówki] na HQI to akwa z nowym oświetleniem powali go na kolana to ihmo myslę że się może zawieść.[/quote]

Mnie powalilo .... 

Opublikowano

pfpp- dobrana obsada i odpowiednie karmienie to nie wszystko - do tego dochodzi tarło kiedy samcom może całkiem nieźle odbić palma i inne ryby mogą byc bardzo prześladowane do tego stopnia że chćą akwa opuścić. Nawet jak już masz tą dobrana obsadę i prawie dorosłe ryby już poukładane w haremach to podana przez ciebie przykładowa strata trzech ryb [może i ilościowo niewielkia] może byc nieiezwykle kłopotliwa bo co jak masz haremik w jakimś gatunku np 1+3 a ryby są prawie dorosłe i tracisz z tego gatunku dwie samice lub np tracisz samca i zostają same "baby" - znalezienie dorosłych ryb w ramach uzupełnienia jest utrudnione a jak są to mało spotykane gatunki nieraz prawie niemożliwe, dodanie do akwa dorosłych lub podrośnietych osobników kiedy jest tam juz zadomowiona dorosła obsada też do najłatwiejszych nie należy, dlatego w pełni podzielam zdanie MateuszaT że i tak akwa rzeba nakryć chocby szybą.

Co do HQI to jest kwesja gustu oczywiście i na mnie zmiana oświetlenia nie wywarła aż takiego wrażenia a dla porównania widziałem zbiornik z prawie identyczna obsadą [jeden gatunek mieliśmy po tych samych rodzicach] gdzie zamiast HQI tak jak u mnie baniak był oświetlony czterema rodzajami świetlówek [akwa miało 80 cm szer] i tam świetlówki były tak dobrane że mnie wtedy rozłozyło. Ale to oczywiściejak podkreślałem kwestja gustu i tu ciężko coś komuś doradzić bo nie wiadomo co się będzie bardziej podobać - ihmo jedno jest pewne, świetlówki daja nam więcej mozliwości kombinacyjnych.