Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Postanowiłem zamontować sobie jakieś światło przejściowe. Zmobilizował mnie do tego fakt paniki moich rybek jak w pokoju jest totalnie ciemno, a światło w akwa gaśnie.

Zastanawiam się nad diodami led. Kilka diod dających słupy oświetlonych punktów, przechodzących w półmrok. Pytanie jak coś takiego wykonać i podłączyć pod jakiś sterownik czasowy.

Szukałem po forum, ale jak to zrobić, nie znalazłem. Będę wdzięczny za wypowiedzi osób, które coś takiego robiły.

Dodam jeszcze, że akwa jest standardową 240 120/40/50 z pokrywą wromaka i 2 świetlówkami t8 30W na straych statecznikach.

Opublikowano

tak tylko ten niebieski kolor do mnie w ogóle nie przemawia wolałbym coś bardziej naturalnego wchodzącego w bardziej białe, ewentualnie lekko błękitne odcienie

Chyba, że przerobić tak pokrywę, żeby osobno odpalały się świetlówki, ale tutaj znowu byłoby trzeba bawić się pewnie w nowe stateczniki i drugi sterownik

Opublikowano

bardziej by mi zależało na rozmieszczonych niesymetrycznie pojedyńczych diodach, ale dających białawe światło, ale chyba jest problem z białymi diodami led

Opublikowano

Dzięki aarset o coś takiego mi chodziło. Już do nich dzwoniłem, jutro będą wystawiać. W sumie chciałem żęby mi zrobili 2 osobne panele po 15cm, żeby je porozsuwać, ale facet mi powiedział, że wtedy już bez regulacji bo nie da rady tego obsłużyć tym zasilaczem, ale 27cm też będzie ok

Opublikowano
W sumie chciałem żęby mi zrobili 2 osobne panele po 15cm, żeby je porozsuwać, ale facet mi powiedział, że wtedy już bez regulacji bo nie da rady tego obsłużyć tym zasilaczem, ale 27cm też będzie ok
To dziwne. Ja mam dwie takie tuby, po 12 diod każda, podłączone do jednego zasilacza i działa.
  • 2 lata później...