Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jestem tu nowy jak narazie mam jedno pytanie sprzedawca w sklepie do akwarium o wymiarach 80x40x60 zaproponował mi filtr zew jbl e900 i tu moje pytanie czy przy jego zastosowaniu nie jest potrzebne osobne dotlenianie albo filtr wew.

Opublikowano

Zależy do czego chcesz użyć filtra - jako biolog czy mechanik. Jako biolog to głowica+gąbka jak najbardziej się przyda .Jako mechanik - musisz postawić dodatkowo biologa. Napowietrzanie następuje podczas ruchu tafli wody, więc wystarczy skierować tam wylot jakiegoś filtra.

Polecam poczytac : http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=55&t=4181

Opublikowano

przy tak malym zbiorniku jbl 900 moze byc uzyty jako mechanik i biolog 2 polki na ceramike 1polka gabka+prefiltr no chyba ze bedziesz mial ostre przerybienie

Opublikowano

A IMO zastosowanie filtra jako mechanik i biolog w jednym to zły pomysł, otwieranie go co tydzień , w celu czyszczenia gąbek, na pewno nie będzie mu służyć.

Opublikowano

Dlatego trzeba zalorzyc prefiltr i to jego bym czyscil co tydzien,natomiast gabke w filtrze co jakis 2 miesiac, albo gdy przeplyw bedzie slabszy.

Opublikowano

To po co dawać wkład mechaniczne do środka jak ma być prefiltr?Ja bym kupił mniejszy model e700 i zasypał ceramiką a do środka mechanik lub kaskada.Niema sensu łączenia filtracji mechanicznej z biologiczną w jednym kuble...

Opublikowano

Zawsze lepiej kupic mocniejszy filtr. Prefiltr i tak nie zbierze wszystkiego i zawsze cos przejdzie,wiec dodatkowa gabka w srodku to zbierze natomiast 2 polki z ceramika na takie akwarium wystarcza ,ja tak mialem taki zestaw w 160l ponad pol roku przy ilosci ryb 8 parametry byly klarowne , na dnie nic nie zalegalo, a kubel otwieralem moze 2 razy.