Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w ktoryms z wczesniejszych tematow, przeczytałem że komuś pękło akwarium (1500l jesli dobrze pamietam), a przyczyna był piasek który dostał sie pod styropian.

moze cos zle zrozumialem, ale chcialbym sie upewnic, czy styropian musi byc szczelnie ulozony lub nawet krawedzie zaklejone silikonem?

Opublikowano

nie, nie musi. Ale jeśli komuś pekło szkło, dlatego że piasek dostał się pod styropian - to ja w to nie wierzę. Styropian jest tak miękki, że każde ziarenko piasku wciśnie się w styropian a szkło nie pęknie.

Opublikowano
mozesz zostawic okolo 0.5-1 cm luzu,i nic sie napewno nie stanie.A od piasku zeby akwarium peklo to dopiero dobra bajka........

Nie raz pękało akwarium od piasku - właśnie po to daje się styro. A czy będzie na całej długości czy tylko pod kamieniami - wszystko jedno.

Opublikowano
mozesz zostawic okolo 0.5-1 cm luzu,i nic sie napewno nie stanie.A od piasku zeby akwarium peklo to dopiero dobra bajka........

Nie raz pękało akwarium od piasku - właśnie po to daje się styro. A czy będzie na całej długości czy tylko pod kamieniami - wszystko jedno.

nie rozumiem.

zdarza sie pekanie, dlatego dajemy styropian, ale moze byc tylko pod kamienie?

wiec piasek dojdzie do szkla. czy moze dojsc do szkla ale nie moze pod styropian?

Opublikowano

no i dałeś się skołować, pomyśl proszę logicznie czy piasek pod styropianem może być powodem pęknięcia szkła? - bzdura, chodzi o to, że podkłada się kawałki styropianu pod kamieniami aby te nie stykały się bezpośrednio ze szkłem bo wtedy może się zdarzyć, że pęknie (oczywiście szkło), a jeżeli chodzi o ten nieszczęsny piasek to na pewno nie od niego pęka akwarium a jedynie od zetknięcia się kamienia ze szkłem, niektórzy zamiast kawałków styropianu stosują całe płyty ale to już jest kwestia jak kto lubi

Opublikowano

Piasek raczej ziarenko ,ktore dostanie sie bezposrednio pod duzy kamien gdzie nacisk jest dosc duzy na dno moze byc przyczyna pekniecia, lub obsuniecie owego kamienia bezposrednio na szklo np poprzez kopanie w piachu przez pyszczaki...

Opublikowano

jeżeli chodziło by o żwirek to się zgodzę ale pojedyncze ziarenko piasku to raczej mało prawdopodobne, ziarenko piasku pod wpływem dużej siły raczej się rozkruszy zanim pęknie szyba ale jeżeli kamień się osunie to może być kłopot

Opublikowano

to calkiem logiczne co piszecie i tak mi sie poczatkowo wydawalo, widocznie zle zrozumialem:

Nie raz pękało akwarium od piasku - właśnie po to daje się styropian

to ze od przewrocenia kamienia moze sie cos stac to jasne.

zastanawialem sie tylko nad tym piaskiem ktory dostanie sie pod styropian, ale jak widac niepotrzebnie :)

dzieki za odpowiedzi

Opublikowano

mały kamyczek, ziarenka piasku, prędzej wbiją się w styropian niż w szkło - więc dlatego układamy to pod kamieniami, aby zapobiec punktowemu naciskowi na szybę akwa, a jak już coś ma być to niech wchodzi w styro