Skocz do zawartości

Jaki przepływ grawitacyjny ma rura fi 40mm?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teoria jest tutaj http://www.keios.agh.edu.pl/doc/MP_Badanie_wyplywu_cieczy_ze_zbiornika.pdf , całkiem przypadkowo znalazłem plik Excela z którego wygenerowałem powyższe obliczenia. Dla twoich parametrów wychodzi, że już 3cm poniżej lustra wody będziesz miał żądany przepływ. To tylko tak na szybko; jeśli do weekendu nikt nie wymyśli nic lepszego to dla pewności mogę jeszcze raz sprawdzić te obliczenia.

Opublikowano

Zrób doświadczenie 2 wiadra10L, niżej-wyżej napełnij jedno i rurę wodą ustaw wiadro na poziomie docelowej wysokości górnej krawędzi zbiornika 120-130cm a drugie na ziemi i przepompuj wodę. Myślę że10L tą średnica przeleci w jakieś 4-5sek. to 100L w 40-50sek wychodzi na to że jakieś 1500L /h. Ale zrób doświadczenie z dana średnicą i zmierz czas :D

Opublikowano
Zrób doświadczenie 2 wiadra10L, niżej-wyżej napełnij jedno i rurę wodą ustaw wiadro na poziomie docelowej wysokości górnej krawędzi zbiornika 120-130cm a drugie na ziemi i przepompuj wodę. Myślę że10L tą średnica przeleci w jakieś 4-5sek. to 100L w 40-50sek wychodzi na to że jakieś 1500L /h. Ale zrób doświadczenie z dana średnicą i zmierz czas :D

Jeśli przyjmie się, że 100l przeleci średnio w 45sek, to na godzinę poleci 8000l. Wynik wyśmienity, ale czy prawdziwy? Poczekam na kalkulację Aqua_Skalara

Swoją drogą inżynierowie z forum wnieśliby dobrą robotę gdyby wyestymowali orientacyjne wartości przepływu (na dużych liczbach), dla poszczególnych, np. najpopularniejszych średnic. Takie info jak nic mogłoby wejść w dział FAQ.

• 2 tygodnie później...