Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupiłem taki wieszak z magnesem do zawieszenia popy cyrkulacyjnej tunze ( takie dwa plastiki z magnesem przyłożone po

obu stronach szyby), przyssawki niestety po jakimś czasie twardnieją a dokupić nowe nie bardzo można bo, nie zawsze można

dokupić, albo cena kosmos, a od innego nie pasuje bo każdy sprzęt inaczej się mocuje, ( problem taki jak z ładowarkami do

komórek, każda z inną wtyką)

czy są w sprzedaży jakieś uniwersalne zawieszki na magnesy? może ktoś gdzieś spotkał?

Tunze ma fajne rozwiązanie ale DROGIE, i niestety nie uniwersalne

Opublikowano

Być może ktoś mnie poprawi, ale z tego co słyszałem to stosowanie takich magnetycznych mocowań jest raczej kiepskim pomysłem. Wbrew pozorom taka pompa potrafi generować dosyć spore wibracje, które dzięki sztywnemu połączeniu doskonale przenoszą się na szkło.

Opublikowano
Wbrew pozorom taka pompa potrafi generować dosyć spore wibracje, które dzięki sztywnemu połączeniu doskonale przenoszą się na szkło.

Jeśli magnes jest dość silny zawsze można przykleić np. gumową/silikonową podkładkę. (cyrkulatory mniej wibrują a tunze to górna półka).

Ja się nie spotkałem z uniwersalnymi rozwiązaniami :(

Opublikowano
stosowanie takich magnetycznych mocowań jest raczej kiepskim pomysłem

bardzo powszechne w morskich akwariach z rafą, tam ustawienie odpowiedniej cyrkulacji wymaga czasami wielu zmian a gumowe przyssawki mają krótką żywotność i konieczność pluskania się w akwarium - często w takich akwariach cyrkulator umieszczamy w dolnych partiach zbiornika między kamlotami

wątpię żeby jakaś firma robiła uniwersalny wieszak magnetyczny, większość tych produktów ściśle związane jest z akwarystyk morską a wiadomo, że tam mało kto jest uniwersalny i generuje niskie koszty

Opublikowano
Wbrew pozorom taka pompa potrafi generować dosyć spore wibracje, które dzięki sztywnemu połączeniu doskonale przenoszą się na szkło.

Używam czterech Tunze i nie stwierdziłem żadnych wibracji. Dodatkowo w celu ich eliminacji mocowania tych pomp mają silikonowe podkładki.

Opublikowano

ja mam koralię i też nie mam problemu z wibracjami a to już nie górna półka, co do twojej może znajdziesz jakiś mocny magnes który przyciągnie i przytrzyma ci cyrkulator - np taką z dużego czyścika magnetycznego.

Opublikowano

ja mam zwykły cyrkulator z allegro, 3000l/h , w zestawie były 2 komplety mocowań, na przyssawki i na magnes, tego na magnes nie używam, gdyż mam z boku akwa filtr przelewowy, jeśli by Ci spasował, to mogę odstąpić .

Opublikowano

Używam czterech Tunze i nie stwierdziłem żadnych wibracji. Dodatkowo w celu ich eliminacji mocowania tych pomp mają silikonowe podkładki.

Z doświadczenia wiem że jak coś zaczyna wibrować to zaraz staje, myślę ze jak sprzęt chodzi ok to wibracje nie są

problemem, a zawsze można jakąś gumę podłożyć tak jak to zrobiłeś. Ja nie podłożyłem nic i nie widzę żadnych negatywów.

ja mam zwykły cyrkulator z allegro, 3000l/h , w zestawie były 2 komplety mocowań, na przyssawki i na magnes, tego na magnes nie używam, gdyż mam z boku akwa filtr przelewowy, jeśli by Ci spasował, to mogę odstąpić .

Jedna przyssawka mi nie pomoże a i tak pewno bym musiał ją przerabiać. Potrzebuje gdzieś z 10 szt, i zaczynam już poważnie

myśleć jak to zrobić. Myślę nad takim uniwersalnym rozwiązaniem, wcale nie jest trudne do zrobienia.