Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja rada to:

-kupić cyrkulator (chińczyki na allegro bardzo tanie :wink: )

-pokombinować z ustawieniem kamieni względem cyrkulatora

-porządne!! :wink: odmulenie piachu

-podmianki co tydzień

-odmulanie minimum raz na 2 tygodnie

kupić lepszą głowicę jak najbardziej; to że gąbka jest czysta to świadczy o braku jakiejkolwiek cyrkulacji po prostu kupska leżą tam gdzie spadną a filtr zbiera tylko to co się unosi w wodzie (i przepływ ma raczej znacznie mniejszy niż w opisie producenta :( )

Powodzenia

Opublikowano

Cyrkulator 5000l/h i głowica 1500-2000l/h powinny załatwić sprawę.Prawdopodobnie nie obejdzie się bez zmiany ustawienia kamuli jak wcześniej zauważyli koledzy.Co do NO3 to jaki masz test?Bo jeśli zooleka to wszystko jasne.Proponuje się zaopatrzyć się w lepszy test na NO3(np.JBL,seachem,salifert)

Opublikowano

dobrym, precyzyjnym odmulaczem jest np. wąska rurka igielitowa (z branży elektrycznej) połączona z wężykiem do napowietrzania. Można spokojnie czyścić i nie wylewać litrów wody z akwa.

Opublikowano

Ja używam takiego: http://www.krakvet.pl/marina-odmulacz-small-akwarium-p-6268.html. Co prawda w połączeniu z piaskiem jeszcze nie sprawdzałem, co zamierzam nadrobić przy najbliższej podmianie, ale przy podłożu żwirowym sprawdza się idealnie. Chyba najlepsze rozwiąznie jakie do tej pory testowałem, a kilka różnych rozwiązań miałem już okazję testować :mrgreen:.