Skocz do zawartości

Brak NO3 w wodzie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kh mam dosć wysokie bo 14, ale ciągle mam problem z PH żeby podbić do góry, mam w przedziale 7,4 - 7,8. wieć tak jak piszesz trochę skacze, zapakowałem dwie saszetki sody ( 30g) i dalej PH na poziomie 7,6 ni cholery wyzej.

Opublikowano

daj no trochę wódki do akwarium, i wtedy obserwuj pH. ok? Jesli po wlaniu wódki, pH sie ustabilizuje, to będzie potwierdzać istnienie denitryfikacji u Ciebie. jeśli nie się nie zmieni, to nadal nic nie wiem.

Opublikowano

Starczy na pewno :) Nawet nie wiem czy nie za dużo :) Dla pewności ja bym sypnął jeszcze łyżkę cukru, chociaż nie wiem czy to rybom nie zaszkodzi.

I daj znać koniecznie jaki efekt, jeśli to denitryfikacja to ciekawe w której części akwarium/filtra/dekoracji występuje. Nie masz żadnych przypuszczeń?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Chce sie podpiac do tematu.Ale od poczatku.

Akwa 375l wystartowalo 5 miesiecy temu , czesc wody ze starego akwa oraz tetra 1200 ,

dodalem jedynie dwa litry ceramiki , dodatkowo atman z gabka.akwa przerybione 22 szt.

Testy wykonywalem jedynie na poczatku przez okolo miesiac , pilnowalem glownie NO2.

Zarowno NO2 i NO3 byly niezmiennie 0,00. Dalem sobie spokoj z testami.Co tydzien podmianka 10%.

Ryby czuly sie swietnie ale po 4,5 miesiacach w akwa nie zachodzily zadne zmiany , bylo

czysciutkie jak przy starcie(jedynie pojawily sie miejscami okrzemki).Zrobilem test

NO2 i NO3 nie wykrywalne.Od dwuch tygodni nie podmieniam wody (jedynie uzupelniam okolo 15l

tygodniowo), po tygodniu nasilily sie okrzemki i pokazaly sie chyba krasnorosty.PO dwoch tygodniach porosly wieksza polowe akwa (szczegolnie od strony okna).Dzisiejsze testy pokazaly nadal ten sam poziom NO3.

Wydaje mi sie ze jestem na dobrej drodze, ale moze sie myle . Co robic , nie podmieniac wody

i czekac ?

Opublikowano

NO2=0

NO3=0

Czyli konkretnie- NIEWYKRYWALNE.

1. Masz złe testy- niedokładne, przeterminowane, pomylone próbki (często i gęsto, w dobrych skądinąd, testach JBLa).

2. Żle robisz testy- niedokładnie odmierzasz, nie odczekujesz odpowiedniego czasu itd.

3. Sprawdź NH4- może tutaj tkwi przyczyna.

4. NO3 jest pochłaniane przez rośliny wyższe lub glony- w pewnych proporcjach biomasy zwierzęcej do roślinnej to normalne.

5. Masz tak mało ryb, karmisz mało obficie i pokarmami wysokiej jakości, że zwyczajnie nie jest to dziwne.

6. Zachodzi denitryfikacja tzw. symultaniczna- kwestia podłoża, wkładów, cyrkulacji itp.

Ja w domowych zbiornikach- 300 litrów z barwniakami i kąsaczowcami, 112 litrów z kąsaczowcami wody NIE PODMIENIAM- uzupełniam tylko parującą. NO3 nie przekracza mi 10mg/l.

Dlaczego- nie dociekam, ryby są zdrowe, bezobsługowe wręcz... podstawa to relatywnie duże zbiorniki, do relatywnie małej biomasy ryb. Osobiście uważam, ze ZAWSZE jest to podstawa. Pozwala na spokojne prowadzenie tych zbiorników, be zastanawiania się jak pozbyć się nadmiaru fosforu i azotu.

Dlatego- Malawi- jak największy zbiornik- to podstawa.

Opublikowano

test nutrafin i nie jest przeterminowany , nie wchodzi w rachube punkt 1 i 2.

Skala NO3 zaczyna sie od 5 , moja probka jest zbyt jasna zeby zaliczyc ja

jako 5 wiec podalem 0

NH4-0 . Roslin nie mam a glony dopiero sie pokazuja co chyba znaczy ze NO3

pomalu sie podnosi

Opublikowano

Glony nie zawsze mają związek z akurat NO3- tak mogą, aczkolwiek nie musi to być żadna oznaka.

Pytanie, które postawie dziś naszemu firmowemu chemikowi- co jeszcze może dziać się z azotem, poza prostym cyklem NH4-NO2-NO3.

Może jest jeszcze jakieś inne wytłumaczenie.

Ostatnio zostałam wyprowadzona z błędu- zawsze myślałam, ze NH3+ H2O= NH4 + OH... tymczasem okazuje się, że stopień uwodnienia amoniaku jest bardzo niski i zachodzi wiele reakcji, różnych, które dają jon amonowy.

Tak to jest humanistę uczyć chemii;/