Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to podobnie jak u mnie , około 10 -15 cm nad piachem, ale dodam również i usypany mam spadek z lewej strony na prawą część akwa , z lewej około 7cm , prawa około 2cm piachu ;) i spokojnie sobie radzi, czyściutko mam , aczkolwiek co tydzień przy podmiance wody , odmulam i oczyszczam dno , z miejsc trudno dostepnych. Teraz jestem w pracy ale dla ciekawych mogę w kazdej chwili zrobić foto mojego akwa i zapewniam iż piasek jest czyściutki a kupki nie zalegają w widocznych miejscach .

Opublikowano

Chłopaki :) to powerheady macie nad prawie samym dnem? a co z gąbkami?

Tak się jeszcze wacham nad tym EHEIM, a może 2080 III? trochędroższy od 2075 ale większy przepływ, znalazłem za niecały 1000 zł, bez wkładów (tylko z prefiltrami), można przecież wypełnić samemu :)

Opublikowano
Chłopaki :) to powerheady macie nad prawie samym dnem? a co z gąbkami?

Tak się jeszcze wacham nad tym EHEIM, a może 2080 III? trochędroższy od 2075 ale większy przepływ, znalazłem za niecały 1000 zł, bez wkładów (tylko z prefiltrami), można przecież wypełnić samemu :)

mowa o cyrkulatorach, a na temat kubełka już swoje się wypowiedziałem ;)

Opublikowano

W kwestii cyrkulatorów: Wszystko zależy od ustawienia wszystkich wylotów, możliwe jest że jajko 3000l/h spełnia swoje zadanie. Wystarczy że przepchnie gówna w takie miejsce gdzie prąd z innych wylotów pociągnie je dalej. Czasem wystarczy do tego nawet koralia nano 900l/h.

mfryga: mówimy o cyrkulatorach, cyrkulator można zaczepić praktycznie wszędzie - on tylko przepycha wodę, nie filtruje. Co do kubła to jeżeli chcesz go na mechanika to decydujący jest przepływ, wypełnień do filtracji mechanicznej w komplecie mieć nie musisz - kupujesz włókninę albo gąbkę na allegro i wsadzasz do środka.

Opublikowano

Moi drodzy Koledzy :)

zdecydowałem się pójśc o model wyżej eheim 2080 III, nie żebym był zasobny w pieniądze ale wolę kupić coś lepszego niż później żałować. Ma 2 wyloty wody wiec jeden mozna zastosować może jak taki cyrkulator? Co o tym myślicie? Umieścić jeden wylot jako deszczownię na powierzchni niech dotlenia wodę a drugi wylot tak jak wspominaliście na poziomie 10-15 cm od dna

Opublikowano

Bardzo dobry filtr tez mam go na oku,ja osobiście dokupił bym dyfuzor eheim-a za 30zł (dyfuzor) i wykorzystując dwa wyjścia, ustawił je tak by prąd wody zebrał jak najwięcej śmieci do wejścia filtra. W przypadku deszczowiny to trochę utrudnione. 8)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Przyłączę sie do dyskusji - jeśli pozwolicie. Stoję przed wyborem kubła do 600l. Przeglądałem różne opinie na ten temat. Fluval FX5 - duża powierzchnia mechaniczna kosztem biologii (choć podobno jak się wywali jedną lub dwie warstwy gąbki to się robi całkiem niezły biolog). Słaby serwis. A spróbujcie dokupić np oryginalny drugi wąż do FX5...

Eheim 2080 - fajny, markowy kubeł z większym złożem biologicznym no i oczywiście to EHEIM - wiadomo w czym rzecz :lol: podobno "mercedes wśród filtrów"... jak piszą (choć i mercedesy się psują). Ale... No właśnie... Zdania na temat tych kubełków są podzielone. Jedni na FX5 to nawet nie chcą się patrzeć, a inni zachwalają jak tylko mogą. Kolejni proponują zapodać dwa Eheimy 2228 zamiast jednego 2080. Głowa mała. Może ktoś z Was ma jeden lub drugi kubełek i podzieli się swoimi wrażeniami z użytkowania?