Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Zakupiłem filtr MiniKani 120 https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&productId=23961&langId=1000&parent_category_rn=14759

Są tam 4 kubełki w środku. Znajduje się w nich:

1. Biała wata z tworzywa sztucznego

2. Jakieś żółte ostre kamyki we woreczku

3. Gąbka o średnim gradiencie

4. Rurki ceramiczne białe brudzące

Zapytuję w jakiej kolejności "Od dołu" (czyli jak mniemam wg przepływu wody) co mam umieszczać w poszczególnych koszyczkach ?

Jeszcze jedna sprawa: jak sobie poradzić ze ślimakami ? rozpleniło sie ich milion, chyba przyniosłem plagę na roślinie ze sklepu :/ "ręczne" czyszczenie to środek doraźny. Aż się boję wyjąć tło strukturalne :/ Pomóżcie.

Opublikowano

Więc podaję od dolu:

1.Rurki ceramiczne białe brudzące

2.Rurki ceramiczne białe brudzące

3.Rurki ceramiczne białe brudzące

4.Rurki ceramiczne białe brudzące

Co do ślimaków to napisz jaką masz obsadę może wystarczy tylko "przykręcić kurek" z żarciem.

Opublikowano

Najlepszy sposób na ślimaki to ryba o nazwie bocja wspaniała :!: Kiedyś to przerabiałem nie ma lepszego sposobu.

Co do kubełka to raczej wszystko sie z niego usuwa zasypując go w całości tym czymś białym co brudzi.

To białe nazywa sie ceramika. :mrgreen:

Opublikowano
Najlepszy sposób na ślimaki to ryba o nazwie bocja wspaniała :!: Kiedyś to przerabiałem nie ma lepszego sposobu.

Tylko dodam-czasem nie wpuszczaj bocji do Malawi :P Jeden kolega chyba trzymał bocje z pyszczakami i jak twierdził wszystko było ok . :evil:

Opublikowano
Więc podaję od dolu:

1.Rurki ceramiczne białe brudzące

2.Rurki ceramiczne białe brudzące

3.Rurki ceramiczne białe brudzące

4.Rurki ceramiczne białe brudzące

a może warto zapytać kolegę jakie ma akwarium, ile ryb i czy to jest jego jedyny filtr w akwa, bo jeżeli tak, to zaproponowane zestawienie nie wiele mu pomoże

Opublikowano

Pomoże mu na pewno w tym w czym ma pomagać filtracja biologiczna.

Wg mnie używanie filtra zewnętrznego jako mechanik i biolog równocześnie to poroniony pomysł.

Opublikowano

uzywanie tego konkretnego filtra w czymkolwiek poza 112 nawet jako biologa to kiepski pomysł. To maleństwo ma 300l przepływu a objętości nawet nie podają.

Tomciacki: jakie masz akwarium i obsadę. Ten filtr tylko na biologa, musisz więc mieć jeszcze mechanika do kompletu.

Opublikowano
Pomoże mu na pewno w tym w czym ma pomagać filtracja biologiczna.

Wg mnie używanie filtra zewnętrznego jako mechanik i biolog równocześnie to poroniony pomysł.

dlaczego poroniony? masz jakieś złe doświadczenie z takim zestawieniem filtra?

moim zdaniem jest to mniej poroniony pomysł niż akwarium z kubełkiem biologiem jako jedynym filtrem, bo nie wiesz ile kolega ma filtrów

tomciacki napisz proszę coś więcej o twoim akwa bo jeżeli jest niewielkie to ja tobie proponuję kolejność 3,1,4,2 i przy rozsądnej obsadzie i częstej podmianie wody dasz sobie radę